Първият в България Дневен център за украински деца бежанци бе

...
Първият в България Дневен център за украински деца бежанци бе
Коментари Харесай

Първият в България Дневен център за украински деца бе открит в Пловдив

Първият в България Дневен център за украински деца бежанци бе открит публично в Пловдив. Той се намира в дългогодишно неизползваеми пространства в ДГ " Кремена " в регион " Тракия ", блок 11. На събитието ще участваха кметът на региона, зам.-кметовете по обучение и обществени действия,  учредителят на Фондация " Юкрейн съпорт енд реновейшън " Наталия Еллис, почетният консул на Украйна в Пловдив и програмният шеф на фондация " Америка за България " Надя Захариева, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

" Идеята е да има общностен център за работа с децата и родителите, да ги интегрираме и след това да ги одобряваме в детски градини и учебни заведения, а майките да стартират работа " - сподели зам.-кметът Стоянов. 

Досега 35 деца са записани в детски градини, други десетина - в учебни заведения, като процесът е по-бавен основно поради имунизацията. 

Не знам по какъв начин е в други градове, само че Пловдив е неповторим - каза Наталия Еллис. Дневният център ще работи почасово и в него ще бъдат настанени 18 деца, чиито майки към този момент са намерили работа. Разрешава се на майките да стоят, колкото би трябвало, тъй като много от децата са уплашени. 

Бившата Белодробна болница се трансформира в Център за краткотрайно настаняване, регистриран в Министерство на туризма. Ще се употребява до три месеца, до момента в който хората се интегрират и си намерят работа, уточни зам.-кметът. 

Наталия Еллис насочи специфични благодарности на почетния консул на Украйна в Пловдив, който извънредно доста е оказал помощ за ремонта на някогашната Белодробна болница и е намерил учители за децата. " Няма подобен въпрос, по който да каже, че не може да помогне " - уточни Наталия. 

Украинските жители не придирят какво ще работят. " Човек който желае - работи. Има майка с пет деца - на третия ден стартира работа в " " Шнайдер ". Има няколко завода, които одобряват украинци. Нашите хора не питат какви обществени пакети има " - заключи тя. 

В помощ на украинците в Пловдив се е присъединила и фондация " Америка за България ". Организацията е отпуснала 55 000 лв. за заплатите на учителките в двете детски градини и за изхранването, заяви програмния шеф на фондацията Надя Захариева.

Подробности гледайте в прикаченото видео!

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР