Първият учител в новата учебна година за учениците от шести

...
Първият учител в новата учебна година за учениците от шести
Коментари Харесай

„Евала, старши“: Акцията на полицай Йорданов при шестокласниците в ОУ „Христо Ботев“


Първият преподавател в новата образователна година за учениците от шести клас на столичното 72-ро учебно заведение беше... служител на реда.

Минути след тържеството за 15 септември девойките и момчетата от класа на госпожа Соня Колева се събраха на четири пейки в двора на ОУ „ Христо Ботев “ в столичния квартал Суходол. По нейна покана там посетител им беше пътният служител на реда Николай Йорданов.

Оживени от визитата на униформения, трийсетината възпитаници пакостливо си подвикваха нашумялото преди години послание „ Евала, старши! “ – част от видеоклипа, който стана шлагер в обществените мрежи „ И започвам да бегам, бате “.

Въпреки шегите децата въпреки всичко слушаха деликатно беседата на униформения служител на реда Йорданов.
 Policai Uchenici Снимка: Euronews Bulgaria
„ Кой от вас се вози на предната седалка “, реши да ги хване натясно той още преди да насядат по пейките. Почти никой не се хвана. За сметка на това гора от ръце последва втория въпрос на служител на реда Йорданов - дали децата закопчават предпазния си колан. Всички увериха, че го вършат, а някои даже и на задната седалка. Полицаят предизвести строго, само че с намигане:

„ Да знаете, че патрулирам в региона и ще ви глобя, в случай че не спазвате разпоредбите “.

Докато съучениците им от другите класове към този момент правеха последните си селфита от тържеството, шестокласниците продължаваха срещата с служител на реда Йорданов. Тук-там концентрацията стартира да се разклаща, което наложи решителната интервенция на госпожата.

„ Значи още от днеска крещя! Ще ви помоля да обърнете внимание на госта! “, стегна дисциплината тя.

Отново се откри тишина.

„ Питайте ги по какъв начин пресичат тук, тичат през пешеходната пътека, с цел да са първи в кафето “, натопи децата пред служителя на реда класната. Той кимна строго, а по-късно особено натърти пред всички да не гледат в телефона си и да не слушат музика, когато минават по пешеходна пътека и въобще когато пресичат.

„ Винаги бъдете деликатни. Не е подобен проблем да закъснеете една-две минути за час “, погледна за всеки случай към класната служител на реда Йорданов.
 Peshehodna Puteka 72OU Пешеходната пътека, по която учениците тичат към кафенето. Снимка: Euronews Bulgaria
За да се затвори въпросът с пресичането, служителят на реда попита децата по какъв начин минават по пешеходната пътека, когато карат колело:

„ Карам го “, допусна един възпитаник.

„ Не, би трябвало да се бута “, означи негова съученичка. Това е и верният отговор.

„ Аз не карам колело “, реши въпросът съществено трето от децата.

По обичаен училищен табиет шестокласниците постоянно подвигаха ръка и изчакваха да им се даде думата. А до момента в който задаваха въпросите си към униформения служител на реда в електриково зелена жилетка, разгорещено се приповдигаха на пръсти, въпреки и седнали.

Гора от ръце посрещна последния въпрос на служител на реда Йорданов: От коя страна се слиза от колата - от дясната към тротоара или от лявата към шосето. Момиче подвигна ръка и даде верния отговор - отдясно.

„ Браво бе! “, похвали я неин съученик.

След края на диалога си с учениците служител на реда Йорданов бе удовлетворен от показаните познания:

„ Затрудниха се единствено от командите на регулировчика, само че имат време да се научат “, заключи той срещата си с децата. И акцентира, че такива срещи са доста потребни, тъй като децата одобряват препоръките с повече интерес, когато им ги дава същински пътен служител на реда. Той персонално към този момент е взел участие в няколко сходни уроци с възпитаници и има намерение да продължи – стига да го поканят, както госпожа Соня Колева.

Самата тя също остана удовлетворена от самодейността си. И показа, че около всички уроци и предмети в учебното заведение се стараят да приготвят децата оптимално и за безвредното им придвижване по пътя – тематика, изключително настояща и мъчителна през последните години.

„ Трябва да им се припомня на децата. Всеки образователен ден, след последния час им се отделят най-малко по пет минути за това “, описа класната.

С това урокът по пътна сигурност завърши, а децата се занизаха по пешеходната пътека към последните си три свободни и по-топли дни - с уверението, че ще помнят и ползват препоръките за безвредно държание през цялата образователна година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР