Първият у нас палеонтологичен музей отвори врати в Чирпан. Лентата

...
Първият у нас палеонтологичен музей отвори врати в Чирпан. Лентата
Коментари Харесай

Първият в нашата страна палеонтологичен музей отвори врати в Чирпан

Първият у нас палеонтологичен музей отвори порти в Чирпан. Лентата преряза депутатът от ГЕРБ Емил Христов. Гостът на церемонията беше кметът на Чирпан Кичка Петкова. Водосвет отслужи Старозагорският митрополит Киприян. Музеят е частен и е финансиран от фамилията на някогашния кмет на града Петър Попдимитров.

Над 5000 експоната, събирани от района в продължение на 66 години, са подредени в 120 годишна постройка в центъра на града. Най-старите от тях са на 360 милиона години. Във витрините са подредени черепи, зъби и кости от антилопи и мастодонти.

Най-ценната от тях е зъб от хоминид -пряк предходник на индивида, покрай Чирпан. Находката беше открита от проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при Българска академия на науките. Експертиза, правена във Френската академия на науките, удостовери, че това е най-старата находка от прачовек в света. Експонатът е подложен в специфична витрина с бронирано стъкло. Уникалната находка стана причина за изразената научна догадка, че първият човек на Земята се е появил край Чирпан.

Оттам прародителят на индивида се е преселил в Африка, за която се смята, че е майка на човешката цивилизация, посочи в словото си Ана Попдимитрова.

В музея е основана профилирана библиотека, а в сутерена е ситуирана стая за реституция на новите артефакти и сейф.
Проучванията на български и френски учени в района на Чирпан не престават.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР