Първият транш от 2 милиарда и 700 милиона лева по

...
Първият транш от 2 милиарда и 700 милиона лева по
Коментари Харесай

Пеканов: Отхвърлен законопроект блокира искането на 724 млн. евро от ЕК


Първият транш от 2 милиарда и 700 милиона лв. по Планът за възобновяване и резистентност са преведени през днешния ден от Брюксел и са по сметките на финансовото министерство, разгласи служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов. Част от парите отиват за създаване на третата линия на метрото в София и за новите планове за енергийна успеваемост, за възобновимите енергийни източници на покривите и за външно изкуствено осветяване в общините.

Пеканов обаче установи, че в Народното събрание има закъснение по законопроектите нужни с цел да изиска страната ни второ заплащане.

Вицепремиерът още веднъж повтори, че парите по проекта, по който остават още 9 милиарда лв. и още 5 транша, ще се дават срещ уизпълнени промени. Той разкритикува депутатите за отритнат законопроект – този за отбрана на лицата, които обществено оповестяват информация за нарушавания.

„ Ние към този момент сме в наказателна процедура, по този начин или другояче е трябвало да го въведем още преди две години, и българските жители ще заплащат наказания, в случай че не го въведем.

За нас обаче е недопустимо, разочароващо, отхвърлянето. Знаете, че в случай че беше признат на първо четене, можеше да се вършат доста промени сред първо и второ четене. А настоящото отменяне на закона стопира този развой и действително блокира опцията България да изиска второто искане за заплащане в обозримо бъдеще. То е на стойност 724 милиона евро. “

Общо 16 са законопроектите, които би трябвало да ес одобряват от Народното събрание. Няма риск от загуба на средства, има риск от закъснение, което ще се отрази на плановете, сподели Пеканов. Той подсети, че те би трябвало да са изпълнени до края на 2026 година

На въпрос на БНР при оке от заплащанията страната ни би трябвало да извърши условието за понижаване с 40% само че нездравословните излъчвания от топлоцентралите, Пеканов отговори:

„ 2026 година, това е крайната цел. Дотогава би трябвало да са понижени излъчванията с 40%. Има и стъпки, които би трябвало да се случват във времето до тогава, само че те не са сега на дневен ред за второто и третото заплащане “.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР