Първият ТИР с помощ от България за пострадалата от смъртоносните

...
Първият ТИР с помощ от България за пострадалата от смъртоносните
Коментари Харесай

Тръгна първият ТИР с помощ за Хърватия от България |

Първият ТИР с помощ от България за потърпевшата от смъртоносните и разрушителни трусове Хърватия потегли тази заран. Той съдържа минерална вода. Предстои изпращането на още два ТИР-а, както и на 300 походни кревати, 100 електрически радиатора. Вчера Министерски съвет отпусна 100 хиляди лв. за възобновяване на две емблематични здания в страната - Горноградската гимназия и Академията на науките и изкуствата.

Първият ТИР с минерална вода бе претрупан през днешния ден от складовете на Българския червен кръст (БЧК) в село Лозен. След Нова година още три ТИР-а с вода ще отпътуват за там, уточни икономическият министър Лъчезар Борисов, който бе на мястото. 

С координацията на Червения кръст се обезпечават и леглата, и радиаторите.

„ Вчера организирахме незабавни съвещания координирани от вицепремиера Захариева, дружно с Червения кръст. На нашата молба се откликна и от страна на бизнеса - от Асоциацията за безалкохолни питиета и от транспортния отрасъл “, добави той.

Още две министерства се включиха в организацията - на външните работи и на защитата.

Със заповед на министъра на защитата два военно-транспортни самолета С-27J „ Спартан “ с екипажи от състава на Военновъздушните сили ще извършат профилирани полети за превозване на филантропична помощ от България за Хърватия. Днес помощта от БЧК бе натоварена на самолетите, а точно 300 походни кревати с матраци и 100 броя отоплителни уреди за палатки.

Има подготвеност полетите до интернационалното летище в Загреб да бъдат осъществени на следващия ден, 1 януари 2021 година

Министерството на външните работи даде инструкции на посолствата ни в Белград и Загреб да спомагат за напредването по маршрута им към Хърватия на българските ТИР-ове с минерална вода.

От 29 декември в продължение на дни Централна Хърватия е разтърсвана от трусове, най-силното от които бе с магнитуд 6.4 по Рихтер. Най-малко 7 души починаха, доста хора изгубиха домовете си.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР