Първият спрян концерт в България заради неуредени авторски права вече

...
Първият спрян концерт в България заради неуредени авторски права вече
Коментари Харесай

Спряха концерт заради проблем с авторски права

Първият спрян концерт в България поради неуредени авторски права към този момент е реалност, оповестиха от Музикаутор.

Организацията за ръководство на авторски права е сезирала всички контролни органи, които са задължени от закона да пазят правата на създателите у нас. В резултат на това Община Русе, в качеството си на притежател на залата, където трябваше да се организира концертът на американския джаз китарист Ал Ди Меола, взе решението да го спре ден преди провеждането му. Причината – поредност от съмнителни условия към уредника на събитието, открити от инспекция на Министерство на културата по сигнал, подаден от Музикаутор.

Става въпрос за компания, която се промотира под комерсиалния бранд “Vulsima ” и която съгласно инспекцията няма нищо общо с лицето, което се показва за уредник на събитието.

Това е първият пробив в този сегмент, при който поради неточен промоутър се стопира събитие, след признатите промени в Закона за авторското право, които бяха утвърдени от депутатите през март тази година, прецизират от Музикаутор. С тях притежателите на зали към този момент носят солидарна отговорност дружно с уредниците на концерти за уреждането на авторските права. Така, с цел да наемат зала, промоутърите би трябвало да дават лицензионен контракт за изпълняваната на концерта музика. Това се отнася и за клубове и заведения, в които постоянно се провеждат концерти.

„ Важно е да се знае, че влезлите в действие промени, които вкарват понятието солидарна отговорност в действителност засягат освен огромните концертни зали, само че и заведения и клубове, където има музика онлайн и даже общински терени, на които се провеждат разнообразни концерти “, акцентира Иван Димитров – изпълнителен шеф на Музикаутор.

Именно общините ще имат основна роля при упражняването на надзор освен на пазара с концертите, само че при комерсиалните обекти, заведения, хотели и заведения за хранене. Съгласно измененията общинските инспектори, към този момент ще могат да ревизират обектите за съществуването на контракти с организациите за ръководство на права, с които потвърждават че употребяват музика в обектите си изцяло легално. В противоположен случай ще бъдат налагани наказания до 10 000 лева

С половината от парите, които инспекторите ще съберат като санкции от неточните притежатели на обекти, ще се финансират разнообразни културни планове в районите, а останалата част ще отива в Национален фонд „ Култура “.
Очакванията са, че с измененията ще се усъвършенства доста контрола върху този бранш, който досега е обзет едвам на 15% и то без да се постанова да се ангажират в допълнение нови чиновници.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР