Първият смъртен случай с Covid-19 в Европа е бил в

...
Първият смъртен случай с Covid-19 в Европа е бил в
Коментари Харесай

Учени: Първият смъртен случай с Covid-19 в Европа не е бил във Франция

Първият смъртен случай с Covid-19 в Европа е бил в Сърбия, а не във Франция, настояват учени от западната ни съседка, представени от Ройтерс. Това е станало 10 дни преди публично записания като първи летален излаз в резултат на вируса - 15 февруари 2020 година в болница в Париж. Нови разкрития обаче демонстрират, че мъж с сходна на Covid симптоматика е бил признат и умрял в лечебно заведение в сръбската столица.

По данни на сръбските учени 56-годишен строителен служащ от Белград, който не е пътувал в чужбина, е бил признат в болница на 5 февруари предходната година. Симпотмите му били висока температура, кашлица и затруднено дишане. Починал е часове откакто е признат в болница, а аутопсията посочила пневмония.  Месеци по-късно учени от Института за Съдебна медицина в Белград разкрили доказателства, че причина за леталния излаз е Covid-19.

Франция заяви за първия случай на заразяване с вируса в Европа на 24 януари предходната година, а първият смъртен случай на Стария континент е на 15 февруари, когато в Парижката болница " Биша " умря 80-годишен екскурзиант от Китай.

След серия отлагания Украйна най-накрая получи първите си дози ваксини и разгласи, че ще стартира слагането допустимо най-скоро. За 40-милионната страна са обезпечени 500 хиляди дози от имунизацията на " Оксфорд/АстраЗенека ". Те са част от контрактуваните общо 17 милиона на този производител и " Новавакс ".

Според имунизационния проект на страната - първият стадий включва имунизацията на близо 370 хиляди души, разпределени в предпочитани групи. Ваксинацията с съветската ваксина " Спутник V " към този момент стартира при започване на месеца в източните региони, следени от прокремълски сепаратисти, оповестява Ройтерс.

А Унгария - откакто стана първата страна от Европейския съюз, в която се употребява съветската ваксина " Спутник V ", ще стане и първата, която ще ваксинира с препарата на китайската компания " Синовак ".

Очаква се имунизацията да стартира на следващия ден. Будапеща разгласи, че е договорила доставката на 5 милиона дози. Препаратите към момента не са утвърдени за приложимост от Европейската организация по медикаментите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР