Първият си изстрел Оле Ейнар Бьорндален произвежда на осемгодишна възраст.

Първият си изстрел Оле Ейнар Бьорндален произвежда на осемгодишна възраст. ...

Животът за Бьорндален започва на 44.


Първият си изстрел Оле Ейнар Бьорндален произвежда на осемгодишна възраст. "Никога до този момент не бях хващал оръжие в ръка. Дори малко се уплаших и затворих очи", спомня си норвежецът, който от този момент винаги е гледал ясно в мишената. Звучи банално, но Оле извървява огромен път от скромен юноша до суперзвездата на най-популярния зимен спорт - биатлона.

Не е малка и неговата заслуга ски бягането с пушка на рамо да се превърне във феномена, който е в момента. Когато Бьорндален печели първия си старт от Световната купа в Антхолц през 1996 година, за него пише само в местния вестник в родния му град Симостранда. За златото му в Нагано 1998 вече му обръщат внимание и националните медии. Четирите титли от Солт Лейк Сити 2002 вече са сензация, а оттеглянето му от спорта на 44-годишна възраст стана световна новина номер 1 на 3 април.

През годините Бьорндален се превръща в синоним на биатлона. "За мен беше важно да бягам бързо, но също така исках биатлонът да стане по-интересен за норвежците, а и като цяло за феновете", споделя скромно Бьорндален, който е осъзнавал мисията си.

Уникалното е, че неговите постоянни победи в Световната купа и олимпийските игри не отблъскват феновете, а напротив - привличат нови. Съперничеството му с другите големи имена като Рико Грос, Рафаел Поаре и други приковава милиони пред екраните.
"Преданост към работата. Бьорндален се посвети напълно на биатлона и това не остана незабелязано. Той доведе цял легион фенове на спорта, а оценката за ролята му тепърва ще бъде давана", коментира норвежкото издание "Афтенпостен".

"Той беше първият, който превърна хобито си биатлон в професия. Гледала съм го как работи и мисля, че промени изцяло биатлона. Когато аз започвах, биатлонистите прекарваха по 45-52 секунди на рубежа. В края на кариерата ми времето падна до 22 секунди. Няма да е пресилено, ако кажа, че именно Бьорндален доведе до това развитие", споделя осемкратната световна шампионка Лив-Грете Шелбрейд, по-известна с фамилията на бившия си съпруг Поаре.

Бьорндален става първият, който пътува с цял щаб по време на състезания - от семейството до технически лица. За разлика от другите спортисти, той е участвал в целия етап на създаването на екипировката, като е вниквал във всеки детайл от производството на винтовки, ски, обувки.

Вниманието към детайлите го превръща в истински колекционер на медали и победи. От страх да не се разболее в най-неподходящ момент, Бьорндален в един момент дори отказа ръкостискания."Той е на 43, има 100 победи за Световната купа, а тества нови ски като юноша. Аз съм от поколението, което се запали по биатлона покрай Бьорндален. Той значи много за мен", откровен е настоящият доминатор в атрактивния зимен спорт Мартен Фуркад.

Бьорндален никога не предаде биатлона, но има нещо тъжно в последния му сезон, когато треньорите на Норвегия го извадиха от състава за олимпиадата в Пьонгчанг. Очакванията бяха, че той ще замине, въпреки липсата на резултати, но с това решение те сякаш ускориха отказването му. Другият мотив вероятно е семейството, като на първо място това са съпругата Дария Домрачова и дъщеричката Ксения.

През тази година легендата за първи път от 25 години отпразнува спокойно Великден без да мисли за предстоящите стартове. Вероятно си е казал, че е крайно време да помисли най-сетне и за себе си и да започне живота си на 44.

Източник: offnews.bg