Първият швейцарски нож в света се нарича Майката на всички

...
Първият швейцарски нож в света се нарича Майката на всички
Коментари Харесай

„Майката на всички швейцарски ножчета“

Първият швейцарски нож в света се назовава „ Майката на всички армейски швейцарски ножове “. Това неповторимо произведение включва към 100 разнообразни инструмента, измежду които има даже револвер 22-калибър.

Произведен е в Германия през 1880 година, 11 години преди първият швейцарски нож да види бял свят.

„ Удобният джобен нож “ съставлява характерен кавалерски набор от принадлежности от 19-ти век. Включва няколко разнообразни ножа, в това число нож за масло, вилица за сирене, ножица, пила за нокти, две остри бръснарски ножчета, огледало, нож за пури, ланцет, машинален молив, клещи и, несъмнено, тирбушон.

Това обаче не е цялостният лист от принадлежности, за най-екстравагантен от които може да се смята грациозен револвер, декориран с богато украсена гравюра.

Съвременният човек обаче би забелязал едно доста стеснение – неналичието на отварачка за бутилки. По времето, когато е основан ножът „ Майката на швейцарските ножчета “, не е имало потребност от подобен инструмент, защото капачките, с които сме привикнали през днешния ден, са изобретени едвам през 1892 година

Този нож, несъмнено, не е предопределен за ежедневна приложимост. Въпреки цялата си повсеместност, той е прекомерно тежък и неуместен. Но пък се отличава с изкусната си работа.

Стилната ръкохватка от черупка на костенурка, изящната железна гравюра и съвършено инсталираните джобове за инструментите вършат майката на всички швейцарски армейски ножове същинско произведение на изкуството.

От последните десетилетия на 19 век най-квалифицираните занаятчии неведнъж се опитвали да повторят триумфа на този необикновен нож и основали свои лични многофункционални единици, които станали благосъстоятелност на голям брой изложения.

Днес „ Майката на всички швейцарски ножове “ принадлежи на Смитсоновия институт и всеки може да се възхити на този невероятен образец, изложен в Историческия център на Бъфало Бил (САЩ, Уайоминг).

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР