Първият сериен електомобил на модулната платформа MEB е хечбекът Volkswagen

...
Първият сериен електомобил на модулната платформа MEB е хечбекът Volkswagen
Коментари Харесай

Skoda представи първия си сериен SUV на ток

Първият сериен електомобил на модулната платформа MEB е хечбекът Volkswagen ID.3, само че правото да предложи кросоувър на нея се падна на компанията Skoda. Серийният Skoda Enyaq iV е вторият изцяло електрически модел на чешката марка след Citigo iV. Названието му идва от ирландското име Enya, което значи „ източник на живот “. Главната писмен знак Е символизира електрическото задвижване, а буквата Q в края подчерната връзката с другите кросоувъри на марката - Kamiq, Karoq, Kodiaq.


Като размери Enyaq е сравним с Kodiaq – дължината, широчината и височината на електрическия SUV са надлежно 4649 мм, 1879 мм и 1616 мм, а дистанцията сред двете оси доближава 2765 мм. В салона има два реда седалки, като размерът на багажника е 585 литра. За модела се оферират джанти с размери от 18 до 21 цола.
 Skodа Octavia RS се появи в още два разновидността Skodа Octavia RS се появи в още два разновидността
По-рано тази година Skoda показа хибридна версия на новото потомство на Octavia, която получи добавка RS iV към името си. Сега към н...
В салона царува минимализъм, като в центъра на предния панел е ситуиран тъч-скрийн на мултимедийната система с диагонал 10 или 13 инча според от равнището на съоръжение. Приборният панел е виртуален, като може да се комбинира с проекционен екран. Купувачът ще избира сред няколко разновидността на интериора, като се предлага естествана кожа и нов екологичен материал, изработен от модифицирани пластмасови бутилки.


Мултимедийната сисема може да се ръководи с жестове, като тя е с безкабелна поддръжка на Android Auto, Apple CarPlay и MirrorLink, гласов помощник Laura и вградена SIM-карта. Освен това Enyaq предлага цялостен комплекс електронни помощници. Например, кросоувърът може да се ръководи отдалечено от смарт телефон при паркиране, има и спомагателен помощник, допускащ заобикаляне на появило се затруднение пред автомобила. Предлага се и система за самостоятелно придвижване Travel Assist.
В листата с базово оборудоване на базовата версия са включени двузонов климатик, многофункционален кожен волан, цифрово радио и технология за интеграция на смартфони. В взаимозависимост от версията Skoda Enyaq iV може да получи до 9 въздушни възглавници, система Proactive Crew Protect Assist, която автоматизирано стяга защитните колани и която автоматизирано затваря прозорците и панорамния люк при заплаха от конфликт, катурване или поднасяне.


На европейския пазар Enyaq iV ще бъде наличен в 5 разновидността, като три са със задно предаване и един електромотор. Базовият Enyaq 50 iV развива мощ от 148 к.с., а батерията е с потенциал 55 кВт/ч, които би трябвало да стигнат за пробег от 340 км. Следва Enyaq 60 iV с мощ 179 к.с., батерият с 62 кВт/ч и пробег 390 км. Най-мощният вид с един мотор е Skoda Enyaq 80 iV – 204 к.с., батерия с 82 кВт/ч и пробег до 510 км.
 Dacia патентова първия си модел на ток Dacia патентова първия си модел на ток
Румънската марка Dacia, която принадлежи на концерна Renault и предлага най-достъпните като цена модели, френска разработка, е подготвена с...
По-слабата модикация със задвижване на четирите колела е Skoda Enyaq 80x iV, при която двата електромотора развива 245 к.с. Над нея е ситуирана версията Enyaq RS iV с 306 к.с., като и двете са с батерия с потенциал 82 кВт/ч, която трабвя да им обезпечи 460 км пробег. При всички разновидности оптималната скорост е 160 км/ч, единствено при RS тя е 180 км/ч.


На главните европейски пазари – като Новегия, да вземем за пример, където електрическите автомобили се радват на огромен интерес, към този момент одобряват поръчки за кросоуъра. Първите доставки ще бъдат осъществени следващата година, като е известна цената за Чехия. Тя започва от 40 400 евро.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР