Първият самолет трябва днес да извърши пробен полет до новото

...
Първият самолет трябва днес да извърши пробен полет до новото
Коментари Харесай

Първи самолет трябва да изпробва днес новото гигантско летище на Истанбул

Първият аероплан би трябвало през днешния ден да извърши експериментален полет до новото интернационално летище на Истанбул, което публично ще проработи на 29 октомври, когато се навършват 95 години от основаването на Турската република.

От големият комплекс са подготвени към 80%, а когато проработи с цялостния си потенциал, той ще е най-голямото летище в света и ще промени бизнес модела на полетите из цяла Европа, споделя проправителственият в. " Сабах ". Това ще бъде третото летище на най-многолюдния турски град и ще поеме трафика от претрупаното " Ататюрк " - неповторима по мащаби и сложността си интервенция. Вече е в ход подготовката на най-малко 125 нови авиодиспечери за него, а към тях ще се причислят други 25 опитни експерти.

Проектът се състои от две самостоятелни писти със съпровождащите ги ленти за маневриране, 8 милиона квадратни метра покрити зони, 1.4 млн. кв.м терминал и съпровождащи здания. Той се намира на към 35 км от Истанбул в европейската част на Турция, а инвестицията в него се прави оценка на 11 милиарда $. Строителството стартира през 2015 година, ангажира близо 35 000 души и няма да завърши преди 2028 година

Тогава комплексът ще съставлява " аеротрополис " - освен летище с 6 писти, три терминала и потенциал за 200 милиона пасажери годишно, само че и офис здания, хотели, джамии, медицински центрове, панаирни и конферентни центрове, даващи работа на 100-150 хиляди души. От истанбулския регион " Гайретепе " се строи линия на метрото към летището, а то ще бъде обвързвано с града и с високоскоростен трен и градски превоз.

 Първи аероплан би трябвало да тества през днешния ден новото гигантско летище на Истанбул
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР