Първият самолет СУ-25, който бе изпратен за ремонт в Беларус

...
Първият самолет СУ-25, който бе изпратен за ремонт в Беларус
Коментари Харесай

Каракачанов: Първият СУ-25 ще бъде върнат след 10 месеца от Беларус

Първият аероплан СУ-25, който бе изпратен за ремонт в Беларус преди дни, ще бъде подготвен и ще се върне у нас след 10 месеца. Това разгласи пред жирналисти военният министър Красимир Каракачанов след откриването на образователната година във Военната академия “Георги Раковски ”.

“След доставката на първия аероплан за ремонт в Беларус, 10 месеца по-късно, би трябвало да се върне първият от ремонтираните и по този начин в границите на всеки месец по един. Тоест макар забавянето, което се получи за незнайни за мен аргументи или по-скоро не искам да ги разясня, ще успеем да се включим в графика. Когато дойдат първите 2 самолета няма да се наложи да приземяваме щурмовата авиация ”, безапелационен бе той.

“След сключването на контракта за Ф-16 протече още една процедура, с която на процедура бяха отпуснати още 60 млн. $ от страна на Съединени американски щати, пари, които бяха утвърдени от Конгреса. Цената се смъкна с още 60 млн. $ по този начин и те могат да бъдат употребявани единствено по този план. Удължихме периода за подаване на предложения за флота за построяването на 2-та нови кораба поради летния сезон, чакаме и от там предложения. Проектът за бронираните машини също се движи. ”, заключи Каракачанов. Подчерта, че евентуално до края на годината ще бъде подписан контракта за флота, а при започване на идната този за бронираните машини. Обясни, че в договорите има уговорка за наложително присъединяване на български компании, само че те няма да вършат задачите машини, а единствено ще дават елементи за тях.

Две от офертите за корабите до момента са покрай тавана, едната дори е малко над него. Затова сме дали един месец период за възстановяване на офертите, сподели още той.

На въпрос какъв брой над контрактуваната цена за Ф-16 е надплатила България поради смяната в цената на $, зам.-министъра на защитата Атанас Запрянов, отговори: Първите няколко дни имахме 17 млн. $ от горната страна, само че на идващия ден валутата бе удобна и по тази причина се балансира в това, което е предложил Народното събрание.

В момента текат състезания за към 500 индивида, ще пуснем нови състезания през септември и за избраните квоти, които имаме. Конкурсите ги вършим по условия, не сме ги свалили, акцентира пък началникът на защитата ген. Андрей Боцев.

На въпрос какъв брой от претендентите дават отговор на условията, Каракачанов изясни: Винаги има претенденти, които не покриват условията. В някои години и от 30 до 40 %. Процентът не е дребен. Трябва да се каже обаче, че критериите са доста високи и то в някои съответни случаи. Всеки ден ни се постанова с ген. Боцев да се занимаваме с сходни случаи, в които чисто административно или заради повишени условия, претенденти отпадат. Това е малко динамичен развой, тъй като когато ти създадат едно проучване, то през днешния ден може да покаже едни данни, само че тук би трябвало да сме по-гъвкави, тъй като те не отразяват действителното състояние. Имаше фрапантни случаи, в които на претендент му споделят “ти имаш проблеми с бъбреците ”, а на идващото проучване се оказва, че то е било моментна рецесия, а не претендентът да не бъде признат.

Не сме предложили още нов претендент за шеф на работа “Военна информация ”. Има изпълняващ длъжността от сегашните шефове. Ще предложим, само че първо той би трябвало да бъде координиран. Както знаете президентът наложи несъгласие на този закон и когато се гласоподава, ще пристигна време и за тази процедура, безапелационен бе той. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР