Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е бил включен ...

Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ отново е бил включен

Украйна постепенно включва атомните мощности

Първият реактор на украинската Хмелницка АЕЦ още веднъж е бил включен към електропреносната мрежа на страната, заяви регионалният шеф Сергий Хамалий, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Атомната централа беше изключена през вчерашния ден поради съветските удари против енергийната инфраструктура на Украйна.

Междувременно съветската държавна компания " Росатом " съобщи, че поддържа концепцията на Международната организация за атомна енергия (МААЕ) за основаването на зона за сигурност към Запорожката АЕЦ, само че единствено при условия, сложени от Русия, съобщи ДПА.

" Вярваме в нея, тя ни е нужна “, сподели шефът на " Росатом “ Алексей Лихачов по мотив препоръчаната зона за сигурност. " Параметрите са ясни и имаше и диалог с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси по този въпрос “ добави Лихачов.

Той показа предложенията си за това по какъв начин ще действа въпросната зона, като посочи, че не бива да се позволява Украйна да прави обстрел, нито да се пробва да си възвърне контрола върху нея.

" В подмяна несъмнено, Русия няма да разполага никакви нападателни оръжия или сили, а единствено средства за физическа отбрана и за наблюдаване на оборудването “, добави Лихачов. По думите му всички електропроводи към Запорожката АЕЦ са били развалени и изключването на реактора би осигурило единствено " относителна сигурност “.
 
 
 
 
 
 
 

Източник: lupa.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg