Първият работен ден във Франция след Великден се превърна в

...
Първият работен ден във Франция след Великден се превърна в
Коментари Харесай

Черен вторник във Франция

Първият работен ден във Франция след Великден се трансформира в призрачен сън поради транспортната стачка. Тя стартира нощес в държавната железопътна компания Ес Ен Се Еф (SNCF) и на личния състав в самолетната компания Ер Франс (Air France). Всички към този момент приказват за " черен вторник " след дългия уикенд за Възкресение Христово, съобщи Франс прес.

Стачката в железниците се обрисува да е продължителна. Стачни дейности ще има по два дни на всеки пет дни до края на юни. Протестите са ориентирани против премахването на специфичния железничарски статут при новоназначените, изискванията за отваряне към конкуренцията и превръщането на компанията в сдружение с лимитирана отговорност, което съгласно тях открива пътя за бъдеща приватизация - нещо, което държавното управление отхвърля.

Ще се движат един на осем високоскоростни влакове и един на пет районни влакове. Влаковете към Испания, Италия и Швейцария няма да се движат. Почти обикновено ще бъде придвижването на влаковете Талис към Белгия. От влаковете Евростар ще се движат три на всеки четири. За 4.5-те милиона пасажери, които на ден употребяват държавните железници, става много мъчно.

За държавното управление на Еманюел Макрон борбата също се обрисува тежка. Кабинетът е решен да модернизира бранша и напомня, че придвижването на трен във Франция излиза с 30% по-скъпо в сравнение с другаде, което прави железниците неконкурентоспособни. Според анализатори стачката на държавните железници би трябвало да коства сред 10 и 20 милиона евро дневно. А в края на 2017 година задълженията на железниците доближиха 46.6 милиарда евро.

Президентът Макрон, заел се със съществени промени във Франция, рискува доста по въпроса за промяната на държавните железници. Предишни държавни управления отстъпваха по този въпрос, по-специално дясното държавно управление през 1995 година след всеобщи протестни дейности, парализирали страната в продължение на седмици. Макрон толкоз доста подлагаше на критика застоя и страха от промени на предшествениците си, че в този момент мъчно ще може да увърта, без да рискува съществени политически вреди в подмяна.

На фона на стачката в железниците личният състав на Ер Франс, който желае нарастване на заплатите със 6%, ще стачкува за четвърти път през днешния ден за малко повече от месец. Компанията планува по-нарушен трафик спрямо предходния протестен ден на 30 март, като 75% от полетите й ще бъдат обезпечени. Още три стачки в Ер Франс са планувани за 7, 10 и 11 април. Тези протестни дейности не са свързани директно с промените на Макрон, само че ще допринесат за увеличение на редиците на недоволните и за усилване на натиска над държавното управление, изправено пред същинска обществена пролет.

Въпреки всички неудобства 46 на 100 от французите считат, че настояванията на стачкуващите са обективни. Все отново 51 % от хората се афишират за нужните промени. /clubz.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР