Първият работен ден от 2023 г. за политиката започва с

...
Първият работен ден от 2023 г. за политиката започва с
Коментари Харесай

Втори опит за правителство: Румен Радев връчва мандат на Николай Денков от ПП

Първият работен ден от 2023 година за политиката стартира с връчване на втория мандат за сформиране на постоянно държавно управление в границите на 48-ото Народно заседание. Президентът Румен Радев ще го връчи през днешния ден на кандидат-премиера, излъчен от втората по величина парламентарна група " Продължаваме промяната " - проф. Николай Денков.

Очаква се мандатът да бъде признат, а съгласно Конституцията оттова насетне проф. Денков има тъкмо 7 дни разполагаем, с цел да върне на президента директория със конструкция и състав на Министерски съвет или празна директория. В първия случай Радев би трябвало да внесе предложенията в Народното събрание, а Политическа партия да успее да събере болшинство за избора на министър председател и кабинет. Досега подготвеност за поддръжка при избрани условия Гласовете на четирите обединения - доли и да бъдат дефинитивно обезпечени, не са задоволителни за избор на държавно управление - обединенията нямат 121 гласа.

При неуспех в избора или връщане на празна директория от проф. Денков, следва връчване на трети мандат за кабинет - на партия, определена от Румен Радев. Ако и този опит се провали - президентът би трябвало с декрет да разпусне Народното събрание и да насрочи нови предварителни избори в границите на 2 месеца от датата, от която 48-ия парламент стопира да работи.

Проф. Николай Денков бе министър на образованието във втория и третия длъжностен кабинет, назначени от Румен Радев, с министър председател Стефан Янев. После заемаше същия пост и в постоянното държавно управление на Кирил Петков, а сега е народен представител от Политическа партия.

Първият мандат бе връчен на ГЕРБ на 5 декември - или повече от 2 месеца след изборите на 2 октомври. Партията на Бойко Борисов излъчи за министър председател проф. Николай Габровски - неврохирург от болница " Пирогов ". Неговият проектокабинет обаче не събра парламентарна поддръжка, с цел да бъде определен. Кандидатът за министър-председател получи гласовете на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Български напредък ", които бяха незадоволителни, а и от партията на Янев нямаше да поддържат състава на държавно управление, което на процедура обричаше напълно окончателното сформиране на това държавно управление.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР