Първият работен ден на народните представители след зимната ваканция, 11

...
Първият работен ден на народните представители след зимната ваканция, 11
Коментари Харесай

С вето и вот започва новата парламентарна сесия


Първият работен ден на народните представители след зимната почивка, 11 януари, съответствува с формалния старт на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и плануваните редица протестни акции в столицата по отношение на ратификацията на Истанбулската спогодба, строителството в Пирин, замърсяването на въздуха и искащите почтени приходи служители на реда.

Новата пленарна сесия ще стартира както нормално с политически заявления на всички парламентарно показа сили, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Една от първите точки в дневния ред на Народно събрание ще е разискване ветото на президента Румен Радев върху антикорупционния закон. Законът за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество беше признат от Народно събрание на 20 декември 2017 година Президентът оспорва закона по принцип и в неговата целокупност. Според президента противодействието на корупцията не може да се ограничи единствено до ограниченията, планувани в признатия закон. Тези ограничения, въпреки и нужни, не са задоволителни за ефикасното противопоставяне на корупцията, каквито са упованията на обществото. В претекстовете е посочено значителното противоречие на закона с поставената в него цел – дейно противопоставяне на корупцията, както и отклонения от съществени начала на Конституцията и интернационалните контракти, по които България е страна. В сряда правната комисия на Народно събрание отхвърли ветото на президента, а самият той разяснява, че няма задоволително воля да се бори корупцията.

Друга гореща тематика, с която 44-ото Народно заседание ще се занимава е вотът на съмнение към кабинета, квалифициран от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи с претекст – корупция. Лидерът на Българска социалистическа партия твърди, че вотът ще бъде импортиран на 17 януари.

Безспорно опазването на здравето остава водещ приоритет през новата пленарна сесия, най-малко такава поръчка дават депутатите от всички парламентарно показани партии. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР