Първият президент на СССР Михаил Горбачов смята, че съветските власти

...
Първият президент на СССР Михаил Горбачов смята, че съветските власти
Коментари Харесай

Горбачов вярва, че СССР е можел да бъде спасен със създаване на Съюз на суверенните държави

Първият президент на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов счита, че руските управляващи в началото са подценили мащаба на проблемите на междуетническите връзки в Съветския съюз и.

Страната можеше да бъде избавена даже след преврата през август 1991 година благодарение на основаването на Съюза на суверенните страни , разяснява той пред ТАСС в събота. " Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите връзки, връзките сред центъра и републиките. Не стигнахме незабавно до заключението, че съюзът би трябвало да бъде възобновен ".

Според него задачата на управляващите на Съюз на съветските социалистически републики е била " да се сътвори същинска федерация с действителен суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от пълномощията ".

" Сигурност, защита, транспортна мрежа, единна валута, гарантиране на човешките права по проектосъюзното съглашение бяха в областта на съюзните структури. Сигурен съм, че това беше действителен вид, множеството републики биха го подкрепили, само че Пучът от ГКЧП осуети тази опция ", изяснява Горбачов.
 Путин желае персонално да види Байдън и счита разпадането на Съюз на съветските социалистически републики за покруса
Путин желае персонално да види Байдън и счита разпадането на Съюз на съветските социалистически републики за покруса

Песков: Твърде рано е за формат лице в лице, има доверени представители за борбата в Европа към Украйна

" Но даже след пуча, когато републиките оповестиха своята самостоятелност и позициите на президента на Съюз на съветските социалистически републики бяха съществено отслабени, аз имах вяра, че съюзът може да бъде непокътнат . И предложих да се споразумеем за Съюза на суверенните страни ", добавя той.

По думите му Съюзът на суверенните страни ще се трансформира в конфедеративна страна с още по-широки пълномощия на републиките. " По-специално те ще станат членове на Организация на обединените нации, а Съюзът ще резервира място в Съвета за сигурност. Единството на въоръжените сили, контролът върху нуклеарните оръжия щяха да бъдат непокътнати . Сигурен съм, че това би било доста по-добре от това, което се случи след разпадането ".

Горбачов назова времето преди напускането му от поста на държавен глава " черни дни " за него , Съветския съюз и Русия . Защитаването на президентството със мощ би довело до изострен цивилен спор с непредвидими последствия, сподели той.

" Това бяха черни дни за Съюза и Русия. И тъмни дни за мен, макар че не изгубих хладнокръвие. Подписах декрет за оставката на президента на Съюз на съветските социалистически републики, считам, че нямах право да работя по друг метод ".

Той отбелязва, че " не можел да се насочи към някаква силови алтернатива по две аргументи ". " Първо, в този случай бих престанал да бъда себе си. И второ, такова решение би довело до изострен цивилен спор с непредвидими последствия. Вярвах, че това не трябва да се позволява ".
 Столтенберг изяснява на Русия, че НАТО в никакъв случай не е обещавал да не се уголемява
Столтенберг изяснява на Русия, че НАТО в никакъв случай не е обещавал да не се уголемява

Столтенберг прикани Путин да изтегли войските и да обезпечи мирна Коледа за всички, не вижда непосредствена опасност против съдружниците от НАТО

Горбачов посочи, че не е склонен с мнението, че Съветският съюз е можел да бъде избавен, в случай че не е било решението му да подаде оставка като президент на страната. " Веднага след Беловежското съглашение издадох изказване, в което подчертах, че ориста на една многонационална страна не може да се дефинира от волята на водачите на трите републики, този въпрос би трябвало да бъде решен единствено с конституционни средства. Осъдих прибързаното появяването на този документ - той не бе обсъждан нито от популацията, нито от Върховните препоръки на републиките, от чието име е подписан ", сподели той.

По това време в парламентите на републиките се разисква план на контракт за Съюза на суверенните страни. " Трябва да кажа, че разчитах на демократично определени парламенти , макар че Беловежското съглашение даже не предвиждаше ратификацията на този документ. Но в този сериозен миг те не си споделиха думата. Освен това взеха решение да отзоват своите представители от Върховния съвет на Съюз на съветските социалистически републики и на 12 декември, на практика без разискване , под овации, те ратифицираха Беловежското съглашение. Нека ви припомня, апропо, каква позиция заеха съветските комунисти по това време - каквото и да, само че да смъкват Горбачов ".

Горбачов подава оставка като президент на Съюз на съветските социалистически републики на 25 декември 1991 година, в това време Съветският съюз престава да съществува.
 От Хрушчов и Кенеди до Путин и Байдън в връзките няма непоклатимост
От Хрушчов и Кенеди до Путин и Байдън в връзките няма непоклатимост

Не подценявайте съперника, не забравяйте Кубинската рецесия, на ракети се дава отговор с ракети, а Съединени американски щати не не помнят и за Китай
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР