Първият президент на Русия Борис Елцин е представил пред американския

...
Първият президент на Русия Борис Елцин е представил пред американския
Коментари Харесай

Елцин към Клинтън: Путин е демократ, комунистите искат Крим

Първият президент на Русия Борис Елцин е показал пред американския си сътрудник Бил Клинтън своя правоприемник Владимир Путин като демократ, който познава Запада. Същевременно той е изказал опасения, че съветските комунисти може да посегнат на Крим и че даже имат апетити към Аляска.

Това излиза наяве от разкрити стенограми на диалози сред Елцин и Клинтън от интервала сред 21 април 1996 година до 31 декември 1999 година Те са оповестени на уеб страницата на президентската библиотека " Бил Клинтън ". Общият им размер е близо 600 страници, съобщи Би Би Си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че изявленията не са съгласувани с Москва.

В диалозите си президентите разискват необятен кръг от тематики: от обедното меню до международно значимите проблеми на интернационалната политика.

Елцин изяснява за какво е избрал Путин за собствен правоприемник в телефонен диалог, който се е провел на 8 септември 1999 година. " Беше ми нужно доста време, с цел да реша кой би могъл да стане президент на Русия през 2000 година За страдание тогава не можах да намеря нито един подобаващ претендент. Накрая го срещнах, т.е. Путин, изследвах биографията му, ползите, обкръжението му и т. н. Изясних си, че това е корав човек, който е наясно с всичко, което става под негов надзор. Същевременно той е разумен, мощен, доста разговорлив. С лекост може да сътвори положителни връзки и контакти с сътрудниците си.
Убеден съм, че ще видите в негово лице високо дипломиран сътрудник. Убеден съм, че ще бъде подсилен като претендент през 2000 година Работим върху това. " - споделя той.

На 19 ноември 1999 година, по време на договаряния в Истанбул, двамата президенти към този момент разискват изборите:
Клинтън: Кой ще победи на изборите?
Елцин: Разбира се, Путин. Той ще стане правоприемник на Борис Елцин. Той е демократ и познава Запада.

От стенограмата излиза наяве, че тогавашният съветски президент се е надявал Путин да продължи неговата линия в стопанската система, също и за построяването на народна власт в Русия.

При различен диалог - от 21 април 1996 година, по време на работна закуска в Кремъл, Елцин показва опасения от държанието на комунистите.

" Хайде да поговорим за предизборната акция. В американската преса има догатки, че хората не би трябвало да се боят от комунистите, че това са положителни, почтени и почтени хора. Призовавам ви да не вярвате на това. Повече от половината от тях са фанатици, те ще разрушат всичко. Това значи революция. Те ще разгласят за нелегитимни границите сред републиките (става дума за републиките на някогашния Съюз на съветските социалистически републики, които стават самостоятелни страни - б.р.) Те желаят да вземат Крим, даже имат аспирации към Аляска. "

Има два пътя за развиване на Русия. Нямам потребност от власт, само че когато усетих опасността от комунизма, взех решение да се кандидатирам (на президентските избори - б.р.). Няма да допуснем това. " - декларира Елцин. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР