Първият празничен за Оряхово ден започна с Молебен за здраве

...
Първият празничен за Оряхово ден започна с Молебен за здраве
Коментари Харесай

Панаирни дни Оряхово 2022

Първият празничен за Оряхово ден стартира с Молебен за здраве и благополучие на оряховчани в храм " Успение на Света Богородица ". Община Оряхово раздаде курбан на миряните със съдействието на Бойко Цветанов и Костадин Томов.
 
В 10:00ч. на пл. " Дико Илиев " младите момчета от Духов оркестър " Оряхово Браз Бенд " към ЦПЛР – ОДК  сложиха началото на водосвета на новото общинско дружество " Автотранспорт Оряхово 2022 ". Официални посетители на събитието бяха кметът на Мизия Валя Берчева, международната звезда на леката атлетика Йорданка Благоева, новият регионален координатор на Политическа партия ГЕРБ във Враца Красен Кръстев и други. Г-н Добрев пожела на добър час на новосвормираният екип, управляван от господин Петко Грънчаров.
 
 Водосвет в Оряхово Водосвет в Оряхово Източник: Община Оряхово
В 10.30 ч. стартира тържествено съвещание на Общински съвет в Оряхово, намерено от Румяна Декова – ръководител на Общински съвет Оряхово, на което бяха  удостоени със званието " Почетен жител на Оряхово " Никола Светославов – кмет на община Оряхово мандат 1975-1981г., Енчо Димитров – занаятчия на спорта по шахмат и Кузман Кузманов – диригент на духов оркестър към Народно читалище " Надежда 1871 " – гр. Оряхово от 1988г. до 2020г.
 
 Кметът Росен Добрев връчва почетни знаци Кметът Росен Добрев връчва почетни знаци Източник: Община Оряхово
С " Почетен знак на Оряхово " бяха удостоени Лидия Шернина – дълготраен доктор в оряховската болница, Михайл Кулешов – изтъкнат културен деятел и театрал и Ангел Мановски – дълготраен музикант в духов оркестър към Народно читалище " Надежда 1871 " – гр. Оряхово и възпитаник на Дико Илиев.

Стелян Стефанов – заместник-председател на Общински съвет-Оряхово срещна формалните лица, посетители и жители на града с претекстовете за награждаването и къса биография за всеки един от тях.

Кметът на общината Росен Добрев връчи плакети и почетни знаци на почетните жители и сервира своите поздравления.

Официални посетители на събитието бяха Красен Кръстев – депутат от 43-то, 44-то, 45-то и 46-то Народно заседание, Валя Берчева – кмет на община Мизия и Петя Тошева – шеф на Интернешънъл Асет Банк, клон Враца.

Поздрав към  всички сервираха младежите от Младежкия духов оркестър " Оряхово Браз Бенд " към ЦПЛР – ОДК и духов оркестър към НЧ " Надежда 1871 " – гр.Оряхово.
 
 Изложбата на Националния политехнически музей Изложбата на Националния политехнически музей Източник: Община Оряхово
На 19.08.2022 година от 18:00ч. в постройката на Исторически музей - Оряхово се откри гостуващата особено за панаирните дни галерия " Ало, Ало " на Националния Политехнически музей в София. Представителят на гостуващия музей Васил Макаринов вкара  присъстващите в света на телефонната техника от края на 19 в. до 90-те години на 20 век.  
 
Последва представянето на впечатляващия арт план " История във фигури " на младия художник Адам Фекете, който ни приближава до античността и средновековието посредством персонално направени с доста труд и точност 82 дребни фигурки. Те изобразяват римляни и рицари с крал Сигизмунд, свързани директно с историята на Оряхово.

Събитието почетоха  Росен Добрев, кмет на община Оряхово, Румяна Декова, ръководител на Общински съвет-Оряхово и Христина Цонева, секретар на община Оряхово.

В 19:00ч. по традиция стартираха XXVI – те Празници на духовите оркестри " Дико Илиев ". Водещ на събитието бе Александър Райчев, прочут на всички водещ на стратегия " Хоризонт " по БНР. 
 
Кметът на община Оряхово откри Панаирните дни с послание към жителите и гостите на града.
" Уважаеми поданици и посетители на град Оряхово,
Днес в Оряхово е празник,
Празник на духовността, изкуството и спорта…
Очаквано събитие, сплотяващо в себе си дълголетни обичаи и търсенията на актуалното общество – това през днешния ден най-общо казано носят в себе си Панаирните дни на Оряхово.
Най-ценното, което им придава онази отличителна достоверност, присъща за в действителност стойностните начинания, е страст, вложена от основателите на Панаирните дни, която през годините бе надграждана и развивана.
Оживлението и вълнението от идните изяви на участниците в богата културна и спортна стратегия на Панаирните дни, нетърпеливото очакване на публиката, запазила загатна за очарованието на предходното издание на събитието и любознанието на гостите на нашия хубав крайдунавски град отмерват ритъма, по който ще бие сърцето на Оряхово в идващите дни.
А кой по-добре от неповторимия Дико Илиев познава пулса на българското сърце.
В композициите си той улавя неуловимото – българската душа и по този начин разплита нишката на нейната многопластовост, че с всяко последващо музикално осъществяване предизвика нови и неподозирани страсти у танцьори, реализатори и аудитория.
Оркестри от разнообразни краища на сцената ще вземат присъединяване в 26-то издание на Празниците на духовите оркестри. Приветствам с добре пристигнали надарените музиканти от Стара Загора, Литаково, Видин и Панагюрище.
Успех искам и на нашите духови оркестри от Народно читалище " Надежда 1871 " и Младежкия Духов оркестър " Оряхово Браз Бенд " към Център за Подкрепа за Личностно Развитие при Общински Детски Комплекс " Людмила Живкова " – гр.Оряхово.
Но какво би била традицията без хора, които обществото през днешния ден отличава като заслужили респект и почитание?! Това ще създадем и ние.
Ще подчертаваме върху образеца на нашите съграждани Никола Светославов – Кмет на Оряхово от 1976 до 1981г.
Кузман Кузманов – дълготраен диригент на Духовия оркестър към НЧ " Надежда 1871 " – гр.Оряхово, както и учителя и началник на шахматен тим с доста оценки – Енчо Димитров.
С решение на Общински съвет Оряхово, те бяха удостоени със званието " Почетен жител " и за  мен беше чест да им връча оценките.
" Почетен знак " на Община Оряхово тази година се присъжда на музиканта Ангел Мановски, на лекар Лидия Шернина и на дееца на културата Михаил Кулешов. 
Благодаря Ви за всичко!
И защото положителният образец предизвиква, аз имам вяра, че в идващите дни мнозина ще бъдат въодушевени да вземат участие интензивно в публичния живот на Оряхово! А от съидейници постоянно имаме потребност!
Защото, без да засенчвам положителното въодушевление на всички, към този момент повече от година и половина, община Оряхово не получава никаква помощ от страната, което, естествено не дава опция да бъде осъществен нито един план.
Аз имам вяра, че ще дойдат по-добри дни.
На всички поданици и посетители на града ни искам незабравими страсти!
Обявявам Панаирните дни на Оряхово за открити! ".
 
Стартът на " Празниците на духовите оркестри " Дико Илиев " – 2020, бе даден от домакините – музикантите от Духов оркестър " Дико Илиев " към Народно читалище " Надежда 1871 " – гр. Оряхово с мажоретен състав " Александрийка ".

За прелестното въодушевление на всички свириха и духов оркестър от село Литаково с диригент Дейвид Христов и общински духов оркестър-гр.Стара Загора, с диригент Виктор Крумов. След тях публиката посрещна полулярния и обичан от генерации българи фолклорен тракийски оркестър " Канарите ". 

Първата вечер от " Панаирни дни – Оряхово 2021 " беше закрита на градския плаж в Оряхово. Водещ на Нептуновата вечер беше Йовко Вричев, прочут на всички като водещ в ТВ " Фен ТВ ".
 
 Нептунова вечер в Оряхово Нептунова вечер в Оряхово Източник: Община Оряхово
Забавния шоумен Шкумбата, в ролята на Нептун,  бе посрещнат от свитата му на брега на река Дунав с невероятна водна заря, за първи път за оряховчани. По традиция той кръсти Емил и Даниел с водни имена, а по-късно Алфредо Торес взриви плажа с атрактивен танц и латино осъществявания.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР