Първият полет на B-1 Lancer е официално направен на 23

...
Първият полет на B-1 Lancer е официално направен на 23
Коментари Харесай

Как Джон Гравит показа корупционна практика на General Electric за няколко милиона долара

Първият полет на B-1 Lancer е публично изработен на 23 декември 1974 година След серия от сполучливи проби, американската войска го показва на 1 октомври 1986 година Тежкият бомбардировач вижда бойни дейности и извършва разнообразни задачи в интервенция „ Пустинна лисица “ и оказва помощ за осъществяване на задачи над Косово през идната година. Самолетът има някои доста съществени и впечатляващи спецификации, само че също по този начин съумява да увеличи своята стойност неведнъж, достигайки сумата от близо 70 милиона $ за произвеждане през 1975 година и в очакване същата да стане още по-висока.

Историята на този аероплан може да бъде забавна, само че не би трябвало да забравяме, че до момента в който американският поданик заплаща, постоянно ще има най-малко още няколко компании, които ще се постараят да завоюват средства. При комплексната структура на B-1, множеството компании, наети да се занимават с поддръжката, са подготвени да отговорят на главните условия, като също така няма да простят на никого, когато пристигна време за сметката.

След като самолетът е пуснат публично в употреба през 1986 година за какво участва в новините към 2 години по-рано. Причината е господин Джон Гравит. Неговото обобщение е изключително малко, а и имайки поради насъбраната известност е разумно да не се открива нищо. Той е деец от войната във Виетнам, получава две пурпурни сърца и съумява да се потвърди като един от положителните пехотинци в този спор. След войната резервира своето военно кредо и продължава да се счита за извънредно порядъчен и прецизен боец. Изпълнява дълга си и взема решение да преследва своята фантазия – да стане инженер, като около армията съумява да си откри разнообразни военни планове, по които да работи. В следствие е назначен като авио инженер, отговарящ за моторите на B-1, а реализатор на поръчката е General Electric.

Ако обърнем внимание на информацията, самолетът по първични проекти би трябвало да бъде доста по-евтин за поддръжка, само че в следствие сумата се оказва двойно по-висока, в сравнение с предходния модел. И тъкмо тук, в случай че се чудите за какво, се появява точно Гравит. Неговата история е в действителност впечатляваща и се оказва, че от всички свои сътрудници, той е единственият почтен човек. Какво имаме поради? След като дойде мотор за поддръжка и ремонт, нормално General Electric би трябвало да изпратят екип, който да извърши всички диагностики. Компанията работи на следния принцип: първо би трябвало да се отдели екип, който да стартира да работи върху моторите и след привършване на ремонта се считат спомагателните елементи, както и часовете труд на механиците. Клиент са американските Военновъздушни сили и те заплащат за всичко, до момента в който General Electrics просто не бърза да извърши този ремонт.

Часовникът стартира да се върти от момента, в който моторът се намира в сервиза и продължава до неговото взимане. Според Гравит, когато има мотор, няма нито един свободен екип, а също така множеството механици се занимават с всичко друго, само че не и с мотора на бомбардировача. И цялата скица стартира от механиците, минава през супервайзърите и продължава до самите шефове. След като механиците напишат някаква работа и през целия ден работят върху други планове, документите отиват при супервайзъра, който също написа разнообразни такси и трансформира осъществените поправки. До финалът самата сума се надвишава няколко пъти, най-малко това споделя Гравит, само че още по-лошото е, че каквото и да напишат General Electric, това ще бъде заплатено.

С други думи, компанията разполага с празен чек да измисли всичко, за което може да таксува и го прави, освен това повече от брилянтно. Според някои от записките, заменените детайли постоянно даже не са налични и не се употребяват, само че не и за техниците. Ако листът със сметката не е задоволително висок, някой ще заличи старите цифри и ще употребява нови благодарение на по-тъмен химикал и по-късно ще изпрати сметката за осребряване. Гравит обаче не знае тази загадка и даже е подготвен да търси правдивост, въпреки всичко това са пари от американския поданик и той самият не се усеща удобно от тази концепция.

Повдигайки въпроса пред началниците, някогашният пехотинец схваща и истината – те също вземат участие в схемата. Преди да успее да откри някой различен, пред който да се оплаче, неговите началници го поучават да се откаже от програмата. Очевидно е, че никой не желае да заколи златната кокошка, само че Джон има друго мнение. Скоро ще напише 8 страници тъжба, с която ще опише в действителност какво се случва пред Aircraft Engine Business Group. На идващият ден е публично уволнен и изпратен да си търси друга работа. В идната година General Electric ще получи правото да поддържа редица други военни планове, получава правото си да бъде един от най-големите марки, поддържащи и гражданската авиация и макар потребността от хора, Гравит в никакъв случай не е нает, даже и откакто продължава да кандидатства за други планове, където е дипломиран да получи работата.

Официално той не е част от работен съюз, както не е и чиновник на General Electric. Според законодателството на Охайо, няма никакви компенсации за освобождение по този метод. Единственият вид, който остава на Гравит е да потърси обезщетение в съда, а това автоматизирано значи, че би трябвало да приказва за машинация, акцентирайки една от най-големите компании в света за главният обвинен. По това време General Electric към този момент са имали една година, в която да не помнят нищо за подобен чиновник и в никакъв случай не се пробват да открият каквото и да било по тематиката. След запознаването на случая, Министерството на защитата стартира своето следствие. Използват делото на Гравит и оттова наблюдават всичко останало, което се случва. По тяхното следствие излиза наяве, че има членове на Военновъздушни сили, които също имат визия за смяната на сметките.

Тяхното дело блокира напълно гражданския иск и не разрешава на потърпевшия да потърси правата си. В следствие General Electric са съгласни да платят към 250 хиляди $ на министерството на защитата, като с това се надяват, че ще покрият разноските за към 17 ремонта. Гравит получава информация, че ще получи към 2000 $, тъй като делото е завършило, само че в случай че продължава да търси правата си, може да се наложи да заплати разноските по делото на министерството. При вероятно неодобрение, двете страни са подготвени да призоват конгреса и да накарат Джон да приказва там. По това време арбитър Рубин, който по този начин или другояче към този момент не може да разбере какво желаят двете страни и назначава, американски магистрат, който да отговори дали сумата от 234 хиляди $ може да бъде задоволителна, с цел да се реши казуса.

След чуване в сената, Джон Гравит съумява да потвърди, че препоръчаните 234 хиляди $ са просто смешни и несъответстващи. След разглеждането на идващото дело, което се насрочва през февруари 1989 година излиза наяве, че истинската сума е 3.5 милиона $. По това време Джон и още двама негови сътрудници, които са били уволняване в предните месеци, също получават цялостна отплата. В този случай и тримата би трябвало да поделят сумата от 770 хиляди $. Едва след чуването в конгреса излиза наяве, че General Electric има много смели условия и при разглеждането на сметките излизат продукти като: чук за 500 $, кафе машина за 6000 $ и други спомагателни писалищен материали с към 300 до 500 пъти по-висока стойност, в сравнение с е нормално. Това не е изненада, откакто един главен ремонт на мотор може да доближи цена от 1 милион.

Междувременно обаче General Electric слагат сметка от 2 милиона $. Мотивите за повдигането на този въпрос са повече от разумни – армията дава един мотор по-малко на бойците. Това е било належащо, с цел да може да се прекъсне един циничен кръг – един някогашен морски пехотинец, който не схваща по какъв начин работи бюрокрацията. Освен това не е мъчно да видим и какъв брой добре се оправя със своята задача в това отношение.

Гравит продължава да работи за Ford Motor Company, до момента в който не се пенсионира през 1991 година Малцина знаят историята и малко на брой желаят да се припомня още веднъж, Джак Гравит няма страница в Уикипедия, не се загатва въобще даже в създаването на самолета. По-интересното е, че през последните години цената на вложението в оръжие продължава да се покачва, само че какъв брой тъкмо отива за него и какъв брой тъкмо във подправени сметки?

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР