Първият по рода си празник бе открит от кмета на

...
Първият по рода си празник бе открит от кмета на
Коментари Харесай

Над 20 дами и един господин се надпреварваха за най-добра торта Гараш

Първият по рода си празник бе открит от кмета на Русе Пенчо Милков

Приключи състезанието за непрофесионалисти за най-хубава торта Гараш, с който кметът Пенчо Милков откри първия по рода си празник на шоколадовия десерт, фиктивен в Русе.

Над 20 дами и 1 господин се включиха в кулинарното съревнование. Събитието се провежда от Община Русе и Оперативна програма „ Русе Арт “ и се осъществя по Програма „ Туризъм “.

„ Русе от дълго време заслужава да има подобен празник, тъй като торта Гараш е едно от многото неща, с които се гордеем и които са се случили за първи път тук “, сподели кметът. Той предложения всички поданици и посетители на града да се включат в богатата стратегия през уикенда, готова от общинската администрация.

Жури на състезанието бе именитият началник Ради Стамболов, чийто Гараш сладолед бе основан особено за русенци.

Елия Цанкова и Мина Михалева от 4 клас на ОУ „ Любен Каравелов “ бяха най-младите участници в сладката конкуренция и двете получиха специфична премия за това.

Парична награда бе връчена на девойките от Диана Коларова, която твърди, че има истинската рецепта за торта Гараш. Въпреки че не пожела да разкрие метода на подготвяне на сладкото прелъщение, тя благодари на всички участници за старанието им и връчи своя приз на Елия Цанкова, като го посвети на основателя на тортата Коста Гараш.

На трето място в шоколадовата борба се класира Ренета Тончева, а сребърен орден получи Стефана Йорова с нейния прочит на десерта. Голямата премия в състезанието сграбчи Богдана Бонева. Единствената забележка на началник Ради Стамболов към нея бе, че височината на тортата ѝ надвишава 4,5 см., както е заложено по рецепта.

Наградата на представителите на медиите в Русе бе връчена на учителката от ОУ „ Иван Вазов “ Полина Радославова.

Празникът на торта Гараш продължава през целия ден с доста занимания за дребни и огромни.

По време на Ruse free summer tour жителите и посетители на града ще могат да се срещнат с малко познати обстоятелства от архитектурната история на Русе. Децата ще бъдат зарадвани от постановката на Държавен куклен спектакъл Варна „ Зеленчуци, който не яде или Чудните готвачи “, която ще се организира в 15:30 и в 17 ч. до Паметника на свободата. Сдружение „ Градоред “ провежда търсене на богатство - туристически маршрут под формата на игра и ще бъде с начален час 17:30.

Днес стартира и двудневният Фестивал на живите скулптури, провеждан от Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “ и с присъединяване на румънския спектакъл „ Маска “ и надарените актьори от „ Палячи “ – огнено и светлинно шоу. Началото и на двете вечери е в 20 часа на площад „ Свобода “, а входът за събитията е свободен.

Кулминацията на вечерта ще бъде концертът на известния реализатор Любо Киров. Той ще стартира в 19 ч. на сцената до Съдебната палата. След него в 20:30 присъстващите ще могат да се насладят на LED шоуто на Театър „ Маска “.

За да могат повече хора да посетят Празника на торта Гараш, Община Русе е осигурила спомагателни курсове на тролейбусната мрежа. Те ще се движат със следното изключително разписание:

Линия № 2

Часове на потегляне от Млекозавод  в 21:20; 21:35; 22:20; 22:35 ч.

Часове на потегляне от КАТ в 21:50; 22:05; 22:50 ч.; 23:05 ч.

Линия № 27

Часове на потегляне от Тутракан в 21:40 ч. и 22:10 ч.

Часове на потегляне от Дружба в 21:10 ч. и 21:40 ч.

Линия № 29

Часове на потегляне от Тутракан в 21:25 ч. и 21:50 ч.

Часове на потегляне от Чародейка в 20:55 ч. и 21:20 ч.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР