Първият пациент с чип в мозъка показа в социалните мрежи

...
Първият пациент с чип в мозъка показа в социалните мрежи
Коментари Харесай

Първият човек с чип в мозъка мести фигури за шах с мисълта си

Първият пациент с чип в мозъка сподели в обществените мрежи по какъв начин играе онлайн шах, употребявайки само силата на мисълта си. За това споделя организация Ройтерс.

Компанията на Илон Мъск за първи път вгради безжичен компютърен чип в човешки мозък през януари тази година. Два месеца по-късно Neuralink показа пациента онлайн в платформата X (Туитър).

29-годишният Ноланд Арбау изигра онлайн партия шах, като се твърди, че той от самото начало е направлявал компютърната мишка само със силата на мислите си.

Младият мъж е неподвижен от шията надолу и не може да движи ръцете и краката си след случай при гмуркане. „ Операцията беше супер лесна и лека “, споделя той за самата интервенция по имплантирането на чипа. Ноланд Арбау е изписан от болничното заведение безусловно един ден след интервенцията.

Днес твърди, че е извънредно признателен, че още веднъж може да играе обичаните си компютърни игри с часове, без да се постанова да употребява ръцете си. Но новата технология към момента „ не е съвършена “ и има „ някои проблеми “, изяснява още пациентът с безжичния мозъчен чип.

Биомедицинският специалист и някогашен програмен шеф в американската изследователска организация към Националния институт по опазване на здравето Кип Лудвиг е внимателен в оценките си. Според него това, което от компанията Neuralink демонстрират, „ не е явен пробив, само че сигурно е добра насочна точка “.

Имплантът на компанията Neuralink е с размера на няколко монети от 5 цента, подредени една върху друга. В бъдеще те ще оказват помощ на хората, които имат неврологични болести – като например Паркинсон или амиотрофична латерална склероза (ALS). Идеята е пациентите да възвърнат подвижността си. Но също по този начин е допустимо тези хората в последна сметка да получат и достъп до изкуствения разсъдък посредством чипа.

 

— Neuralink (@neuralink)
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР