Първият от пет ирански нефтени танкера е навлязъл във водите

...
Първият от пет ирански нефтени танкера е навлязъл във водите
Коментари Харесай

Първият ирански нефтен танкер достигна Венецуела

Първият от пет ирански нефтени танкера е навлязъл във водите на Венецуела , превозвайки над милион барела гориво , оповестява БиБиСи. Иранските танкери се съпровождат от венецуелския флот и Военновъздушни сили .

Съединени американски щати , които постановиха наказания и на двете страни, декларират, че наблюдават конвоя . И Венецуела, и Иран предизвестиха Вашингтон да не се намесва в доставката.

Венецуела изпитва дефицит на рафинирано гориво, макар че разполага с най-големите ресурси от нефт в света .

Корабите са в нашата изключителна икономическа зона , написа министърът на петрола на Венецуела Тарек Ел Айсами в Twitter след идването на първия танкер.

Той благодари на Иран за неговата взаимност, като съобщи, че дейностите ще са от изгода и за двете страни .

И Иран, и Венецуела се смятат за страни парии от Съединени американски щати, който наложи наказания , забраняващи търговията с всяка от двете страни.
 Венецуела предизвестява Организация на обединените нации: Съединени американски щати ще употребява военна мощ
Венецуела предизвестява Организация на обединените нации: Съединени американски щати ще употребява военна мощ

Каракас се притеснява, че Вашингтон няма да допусне до пристанищата му 5 ирански танкера

Петте ирански танкера - Fortune, Forest, Petunia, Faxon и Clavel - придвижват към 1,5 милиона барела гориво и минаха през Суецкия канал по-рано този месец, сочат данните на Refinitiv Eikon.

В събота президентът на Иран Хасан Рохани повтори предизвестие, че страната ще отговори, в случай че танкерите бъдат блокирани.

Флотилия на Военноморски сили и брегова защита на Съединени американски щати патрулира Карибско море в задача за битка с противозаконния трафик на опиати . Но Съединени американски щати не оповестиха никакъв проект за прекъсване на иранските танкери.

Съединени американски щати възобновиха икономическите наказания против Иран, откакто през май 2018 година президентът Доналд Тръмп се отхвърли от нуклеарната договорка.

Междувременно глобите му против Венецуела са ориентирани към увеличение на натиска върху президента Николас Мадуро да отстъпи. Съединени американски щати признават водача на опозицията Хуан Гуайдо като законен водач на страната.
 Иран ще отговори на всяка агреси на Съединени американски щати против танкерите за Венецуела
Иран ще отговори на всяка агреси на Съединени американски щати против танкерите за Венецуела

Рохани: Съединени американски щати също ще изпаднат в неволя

Венецуела години наред е затънала в политическа и икономическа рецесия . Инфлацията удари 800 000% през предходната година и 4,8 милиона души са избягали от страната.

Проблемите се изострят от скорошния спад на международните цени на петрола, както и пандемията с ковид.

Месеци наред държавното управление на Венецуела има дълъг лист с проблеми с рафинерии - в това число сривове в електрозахранването и повреди - до момента в който доставя недопечен петрол в подмяна на бензин на своите клиенти, основно на съветската компания " Роснефт ".

Но администрацията на Тръмп стартира два кръга наказания през февруари и март против филиали на " Роснефт за търговия на венецуелски недопечен нефт на интернационалните пазари.

В края на март " Роснефт " разгласи изненадващото си тръгване от Венецуела. Оттогава бензинът трябваше да бъде строго разпределен, като хората се редят на опашка през нощта, с цел да изпълнят не повече от 30 литра.
 Иран предлага да се сътвори клуб на глобените от Съединени американски щати страни
Иран предлага да се сътвори клуб на глобените от Съединени американски щати страни

Могат да се включат и глобени компании, всички ще търгуват със артикули и злато
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР