Първият от доста време български пациент получи бял дроб във

...
Първият от доста време български пациент получи бял дроб във
Коментари Харесай

След една белодробна трансплантация на българка Австрия спря приема

Първият от много време български пациент получи бял дроб във Виена, а часове след тази новина стана ясно, че ще е последният, защото Австрия стопира трансплантациите на чужденци. На 28-годишната Илияна Христова от Варна сполучливо е бил вкоренен бял дроб в Университетска болница във Виена в края на предишния месец, оповестиха от Сдружението на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация. Малко по-късно обаче от организация " Медицински контрол ", част от която е и някогашната организация по трансплантации, потвърдиха, че в Австрия повече няма да присаждат органи на непознати жители за неопределен срок.

Илияна Христова е в устойчиво положение и е изведена от интензивното поделение. Тя бе публично включена в дейната листа на „ Евротрансплант “ на 10 май 2019 година „ В рамките на няколко дни през юли България даде на донорската мрежа „ Евротрансплант “ два бели дроба и резултатът не закъсня. Ако успеем да увеличим броя на донорските органи, които подаваме към тази мрежа, ще възстановим изгубеното доверие “, показват още от Сдружението на пациентите с дихателна непълнота и белодробна трансплантация, представени от БНР.

Илияна е първата пациентка в листата на чакащите на „ Евротрансплант “ при новото съглашение, което България подписа с виенската болница на 25 януари тази година. То даваше опция до петима българи годишно да бъдат оперирани там, до момента в който белодробната трансплантация не стане допустима и у нас. Споразумението беше подписано близо 2 години след като изтече предходният контракт с клиниката. През това време хората, които имат потребност от белодробна трансплантация у нас, трябваше да чакат, стигна се и до митинги. Според последните данни на организация " Медицински контрол " у нас от нов бял дроб се нуждаят 19 души.

Договорът с клиниката във Виена обаче не е пресечен. Той включва образование на български експерти за белодробни трансплантации, което ще продължи. Очакванията са у нас сходни интервенции да се вършат от 2020-2021 година

 

ПРЕГОВОРИ

По неофициална информация Австрия стопира приема на чужденци за трансплантации, защото листата на чакащите жители на страната е станала прекомерно огромна. Не е ясно и дали той въобще ще бъде обновен. От 2014 година до в този момент там бял дроб са получили 8 българи. В момента здравното министерство договаря с клиники в Германия, Холандия и Белгия, само че надали резултат може да се чака в околните месеци.   
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР