Първият ни рудник от 40 години у нас е факт.

...
Първият ни рудник от 40 години у нас е факт.
Коментари Харесай

Тайните на най-новия рудник у нас

Първият ни рудник от 40 години у нас е реалност. За неговото разкриване бяха потребности 19 години интензивен труд. „ Дънди Прешъс Металс” получи позволение за търсене и изследване през 2000 година През 2005 година е направен и първият отчет за влияние върху околната среда (ОВОС). Пет години след смяна на плана е направен втори Оценка на въздействието върху околната среда, а през 2012 година канадската компания получава 30-годишна концесия за рандеман и преправка на руди в находище „ Хан Крум”, в което е включен и днешният „ Ада Тепе”. Инвестицията в новия рудник е 164 милиарда USD, чиновниците – 278 души, които ще получават приблизително 2100 лева заплата, а през идната година тя ще нарасне до 2700 лева чисто месечно заплащане. Животът на мината е 8 години, като още занапред се работи по въпроса фабриката към него да работи и след 2027 година Дотогава от българската земна маса по предварителни прогнози се чака да бъдат добити близо 25 тона злато. В момента компанията „ Дънди Прешъс Металс Крумовград” води договаряния с евентуални купувачи. Най-големият от тях е немската „ Аурубис България”. Компанията разполага с медодобивен цех в Пирдоб. Другият сериозен клиент е КЦМ от Пловдив. „ Има и други сдружения от чужбина, само че по този начин или другояче са дадени тестови количества концентрати за преправка и надлежно както преработвателните предприятия, по този начин и ние избираме кой е най-хубавият вид да продаваме концентратите”, прецизираха за ФАКТИ от компанията.

Периодът от 8 години не е огромен и разумно поражда въпросът каква ще е ориста на рудника по-късно. „ Два са сюжетите. Първият е обвързван с продължение на работата на предприятието в границите на към 45-50 км към нас. Извършваме проучвателни действия в 6-7 площи с вярата да открием нещо и да продължи работата на предприятието. Ако не открием след 8 години рандеман настава интервала за откриване и рекултивация. Макар, че въпросните процеси към този момент вървят на тези сектори, където е завършена строителната или добивната активност. Те се рекултивират. Става дума да 46 хектара повърхност. Засадили сме и над 20 000 дръвчета”, сподели инж. Илия Гърков изпълнителен шеф на „ Дънди Прешъс Металс Крумовград ".

Работата на „ Ада Тепе” стартира още през юни 2018 година Последва стартирането в употреба на интегрираното оборудване, а фабриката за обогатяване стартира работа през март 2019 година, а през юни към този момент цикълът е изцяло подготвен с производството на така наречен „ комерсиално производство”. В средата на август компанията е получила всички оперативни разрешителни за произвеждане и към сегашния миг то се усилва, с цел да доближи 100% през първата половина на септември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР