Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година, което

...
Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година, което
Коментари Харесай

Николай Денков: Успешното завършване на учебната година е първият приоритет на МОН

Първият ни приоритет е сполучливото довеждане докрай на образователната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след главно обучение. Това сподели на брифинг служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

През идващите три месеца МОН ще има за собствен цели и подготовката на идната образователна година.

„ Ще създадем изчерпателен разбор какви са резултатите от отдалеченото образование, къде има съществени проблеми, свързани с отпадането на учениците, със закъснението с усвояването на материала. На тази база при подготовката на идната образователна година ще предложим пакет от ограничения, които са бъдат прилагани от идващия екип в министерството “, изясни Денков.

Той уточни като трети приоритет завършването на картата на висшето обучение в България.

„ Предишният екип, който е работил в министерството по тази карта, е постигнал значителен прогрес, само че това, което липсва, е аналитичната част: какви са изводите от събраните данни и какво следва да се направи в региона на висшето обучение, с цел да можем да понижим и отстраняваме някой проблеми, които са насъбрани в региона “, уточни служебният учебен министър.

Четвъртият приоритет е обвързван с обзор на дейностите, които са заложени в Плана за възобновяване и резистентност и стратегиите, свързани с обучение, образование и научни проучвания.

По тези 4 целта МОН ще работи със заместник-министър Мария Гайдарова, която ще дава отговор за всички действия, свързани с учебната мрежа: довеждане докрай на образователната година и подготовката на идната.

„ Тя е прочут експерт. Един от водещите в България учители, шеф на учебно заведение, обвързван с въвеждането на новаторски практики. По отношение на разбора на проблемите в учебното обучение, ще работим с Евгения Пеева, която също има дълголетен опит в тази област. Тя е управлявала и редица планове, финансирани от Европейска комисия и планове в партньорство с МОН. В това отношение, дружно със зам.-министър Гайдарова, ще се допълват, с цел да имаме цялостната експертиза, нужна за подготовката за идната година. По отношение на висшето обучение, замес тник-министър Генка Петрова ще координира дейностите, свързани с изследователските университети и със довеждане докрай на картата на висшето обучение. Тя е била заместник-ректор 8 години в Медицинския университет в София и е работила по редица европейски и национални планове. Тя има доста богат опит и в тази област. По отношение на научната активност, заместник-министър Нели Косева, която идва в качеството си на основен секретар на Българска академия на науките във връзка с научната активност “, показа екипа си Денков.

Той акцентира, че по всеки от заместник-министрите ще работи в границите на своята подготвеност във връзка с Плана за възобновяване и развиване. Международната активност ще бъде кооридинирана от Евгения Пеева.

МОН към момента няма решение по кое време децата ще се върнат на учебно заведение, съобщи Денков. Той уточни, че не желае да изрича изрично мнение.

„ Тези решения би трябвало да се вземат по съответния ред, който включва взаимоотношение на нашето министерство и Министерство на здравеопазването. Когато има решение, ще го научите. Моето персонално отношение съм го споделил на министъра на опазването на здравето и то няма изключително отношение. Това, което има отношение, е да има единение сред другите институции, когато взимат такива решения. Един от проблемите до момента в тази тенденция беше, че другите институции споделяха разнообразни неща. Това не би трябвало да продължава “, добави Николай Денков.

За университетите към момента няма решение, само че при първа опция ще бъдат освободени присъсътвените занятия във висшите учебни заведения, стана ясно още от думите на служебния министър. За това се чака да бъде издадена заповед.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР