Първият мост над Дунав е открит преди повече от 60

...
Първият мост над Дунав е открит преди повече от 60
Коментари Харесай

България и Румъния започват проучвания за нов мост над Дунав при Русе

Първият мост над Дунав е открит преди повече от 60 години и техническите му благоприятни условия не разрешават облекчение на трафика

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Още по тематиката
България не извършва отговорностите си за поддържане на Дунав

Според източник от Европейска комисия страната ни е зарязала драгажа по реката и плаването по нея скоро може да е невероятно
25 сеп 2017
Строителният министър чака да има Дунав мост-3 в обозримо бъдеще
от Дневник,11 сеп 2017
Поглед към Румъния

Крайдунавския град се обръща към реката и към северната съседка
30 ное 2015

България и Румъния ще изследват опцията за създаване на нов мост над река Дунав при Русе - Гюргево, заяви държавната осведомителна работа. В сряда Министерският съвет утвърди меморандум сред държавните управления на двете страни за осъществяване на задълбочени изследвания за построяването на моста. Анализът демонстрира, че през последните години неведнъж са нарастнали автомобилният трафик през Дунав мост при Русе и комерсиалният продан по рейнско-дунавския кулоар (Коридор 7), се показва в решението.

Един мост не е задоволителен

Първият мост над Дунав е открит преди повече от 60 години и техническите му благоприятни условия не разрешават облекчение на трафика. Налага се рехабилитация на структурата и прекъсване на придвижването, което води до тапи, натоварване на инфраструктурата и други усложнения. Изграждането на ново оборудване при Русе - Гюргево ще облекчи доста съществуващия трафик, ще понижи отрицателното влияние върху околната среда и ще има повсеместен позитивен стопански резултат за двете страни, се показва в известието.

Местните и районните управляващи на двете страни са подкрепили построяването на новото оборудване. Още през август регионалният шеф на Русе и шефът на митницата разясниха, че трафикът през Дунав мост се е нараснал двойно за една година и единственото решение е създаване на нов мост. Преди дни районният министър Николай Нанков съобщи, че в обозримо бъдеше ще има трети мост над Дунав.

За цялата предходна година на Дунав мост са били обработени към 700 хиляди автомобила, а до края на август са 1.37 млн. Увеличението се дължи главно на лекия трафик поради мощния туристически сезон, до момента в който тежкият е непокътнат като размер.

Между България и Румъния има два моста над река Дунав, като вторият - при Видин, влезе в деяние през 2014 година За построяването на оборудването, прилежащата инфраструктура и придобиването на терени бяха вложени 255 млн. евро.

Корабно съдействие

С друго решение държавното управление утвърди и план на съглашение сред Изпълнителната организация " Морска администрация " и Румънската морска администрация за даване на достъп на кораби, които се нуждаят от помощ, до места за убежища. Споразумението дефинира процедурите за съдействие с румънската страна за съставянето на проект за приемането на кораби в пристанищата в Черноморския район и обезпечаването на тяхната сигурност. Регламентира се и вземането на решения при даване на място за леговище с оглед отбягване на непотребен риск за корабоплаването и околната среда. Ще се усъвършенства обмяната на информация за облекчение на координацията сред способените органи в двете страни за навременна интервенция, оказване на помощ и даване тук-там за убежища. Със съглашението ще се изпълнят условията на евродирективата за основаване на система на общността за надзор на придвижването на корабите и за информация. Ще бъде открит нов пропускателен пункт на границата с Румъния

Министерският съвет реши да бъде открит граничен контролно-пропускателен пункт Кайнарджа. Откриването на сухопътния граничен пункт сред Кайнарджа (област Силистра) и Липница (Румъния) е в осъществяване на съглашение сред двете страни от 2012 година Шосейният граничен преход е построен на румънска територия, като са планувани уреди за гранични инспекции както на румънските, по този начин и на българските гранични полицейски органи. Съгласно правилник на Европейския парламент българските и румънските гранични полицейски органи следва да ползват взаимен надзор на общите граници, при който преминаващите през сухопътните пунктове следва да бъдат спирани единствено един път за осъществяване на инспекции при влизане и излизане.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР