Първият международен форум у нас Културата и бизнесът – заедно

...
Първият международен форум у нас Културата и бизнесът – заедно
Коментари Харесай

Мария Габриел: Дигитализацията на културата и образованието е приоритет за ЕС

Първият интернационален конгрес у нас „ Културата и бизнесът – дружно в цифровия свят “ се организира в София. Форумът с фокус върху новите благоприятни условия за дигитализиране на културното завещание у нас бе подсилен с присъединяване от Еврокомисията, Министерството на културата, медиите и бизнесът. Сред почетните посетители на събитието и в качество на представители се включиха Мария Габриел , еврокомисар по научните проучвания, нововъведенията, културата, образованието и младежта, Велислав Минеков, министър на културата, Искра Михайлова, евродепутат и заместител ръководител на парламентарна група „ Обнови Европа “, Пийт Ясперт, вицепрезидент на „ Европа Ностра “ и други Запис на цялото събитие може да бъде гледан.

„ Най-ценното, когато приказваме за просвета, са хората. Културното завещание и неговото запазване не са даденост и заради това разработихме проект за деяние в региона на цифровото обучение. Искаме да предоставим на младежите нови подходи за запазване на културното завещание на България и да усъвършенстваме методите, по които я предаваме на идните генерации “, разяснява Мария Габриел.

Форумът, проведен от самостоятелната медия „ Стандарт “ и водещата PR компания M3 Communications Group, Inc., се реализира под егидата на акцията „ Чудесата на България “ и най-голямата неправителствена организация за запазване на културното завещание „ Европа Ностра “. Програмата на първото издание на „ Културата и бизнесът – дружно в цифровия свят “ се състоя в два панела, които показаха на присъстващите опциите за цифровизация на районите и срещнаха с новата европейска самодейност „ Баухаус “ – план за приобщаване на науката и технологиите. Модератор в първия панел бе евродепутатът Искра Михайлова, а на втория панел за бизнес и просвета в цифровия свят – Мартин Захариев от Националния ръб по туризъм. Основна тематика в двете елементи на форума бе съдействието сред бизнеса, културата и районите.

„ Нещо липсваше в общата картина на цифровата промяна – детайлът на културата и човешкото творчество. Той пристигна с „ Баухаус “ и въвеждането на сложен метод. Днес сме очевидци на смяна на мисленето, разбъркване на полезностите и дефиниране на нови условия към всекидневието на всеки един европеец. Новият европейски „ Баухаус “ е преди всичко придвижване, което съчетава резистентност, хармония и приобщаване “, показа Искра Михайлова при откриването на първия панел.

Като част от форума бяха наградени и общо шест млади гении в региона на изкуството, науката и културата за приноса им към културно-историческото завещание на България. Наградата за млад гений „ Театрална сцена “ бе връчена на Павел Иванов от Народен спектакъл „ Иван Вазов “, за „ Оперна сцена “ бе награден Атанас Младенов от „ Софийска опера “, а Миряна Тодорова – млад художник, който работи в Съединени американски щати и Европа, получи отличие в категория „ Изкуство на бъдещето “. Бляскаво бе представянето на Стефан Хаждистойков, Виктор Колев и Теодор Кирилов от Софийската математическа гимназия, които бяха наградени за работата си в региона на математиката, изкуствения разсъдък и биоинформатиката.

Пиков миг от форума бе и церемонията по награждаване на топ 3 на кметове с планове за цифровизация на културното завещание, които дават добър образец в тази тенденция. Тук отличени бяха Столична община, Община Бургас и Община Петрич.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР