Първият мандат е невъзможен и трябва да се гледа към

...
Първият мандат е невъзможен и трябва да се гледа към
Коментари Харесай

Кабинетът „Габриел“: Поглед към втория мандат, частично извинения и какви са другите варианти

Първият мандат е неосъществим и би трябвало да се гледа към втория, разгласи в предаването „ Лице в лице “ на bTV министърът на финансите в оставка Асен Василев.

След като през вчерашния ден от ПП-ДБ нарекоха Мария Габриел „ красивото лице на мафията “ и споделиха, че тя работи под напън, през днешния ден персонално Габриел и Бойко Борисов споделиха, че единствено в случай че получат „ едно огромно извинявай “ са склонни да беседват с досегашните си сътрудници. В противоположен случай – „ сглобката “ отива в историята.

Борисов добави, че партията му желае избори, а неговата роля е била да стабилизира обстановката, с цел да не се „ лашка страната “.

Първият мандат е неосъществим. Трябва да гледаме към втория, безапелационен бе той

Денят стартира с изказване на ГЕРБ-СДС. Цялата парламентарна група застана зад Мария Габриел и Бойко Борисов.

„ Най-напред чакам опрощение, чакам опрощение за епитетите и обидите. Очаквам опрощение, тъй като не съм нарушила Конституцията, указът е за министър-председател, а всички министри са поели ангажимент за интервал от 18 месеца “, изясни Мария Габриел.

Лидерът на партията Бойко Борисов изясни, че при гласоподаване на проектокабинета в Народното събрание всички министри може да бъдат заменени. Изрази отчаяние от досегашните си сътрудници и насочи упреци и ултиматуми.

„ ГЕРБ има един водач, а те са доста. Кирил Петков като чупи шишета стъкла на масата вие ще желаете ли такива срещи. Искаме да има държавно управление въпросът е по какъв начин и двете страни да вземат подобен завой. Това, което може да ни върне на масата, е едно огромно извинявай “, акцентира Борисов.

„ На претендента за министър-председател Мария Габриел не се оправдавам. На дамата Мария Габриел, в случай че е наранена, се оправдавам “, отговори Асен Василев.

В изказването си Борисов на няколко пъти загатна Движение за права и свободи, а оттова дадоха отговор:

„ Аз не мога да схвана тези пояснения, които валят. Хората на Движение за права и свободи не са втора класа. Те са първа класа като всички други жители и ние ще стоим като техни представители на масата. Когато те (ПП-ДБ) желаят нашата поддръжка, ще я получават пред всички гласоподаватели. Всичко това го прави един човек. Христо Иванов желае избори “, съобщи Делян Пеевски.

Засега гласуването на кабинета „ Габриел “ се отсрочва. bTV ревизира какъв е времевият небосвод за първия мандат. Оказва се, че подобен няма.

След като мандатът беше връчен и върнат за един ден изпълнен, в този момент указът на президента си стои в Народното събрание. Кога ще бъде вкаран за разискване в пленарната зала - зависи от ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, който е в листата с министри.

Поглед към втория мандат

Според съпредседателя на „ Продължаваме промяната “ Асен Василев Мария Габриел не може да получи поддръжка за министър председател. Правителство с първия мандат няма да има, акцентира той.

„ Това е виновната позиция към българския народ - да се продължат договарянията с втория мандат, да се стартира на чисто. Аз не съм огромен оптимист, само че би трябвало да се даде късмет “, изясни финансовият министър в оставка.

Девет часа по-рано, още веднъж в ефира на bTV, министър председателят в оставка разказа друга картина.

„ Все още се надявам, че разсъдъкът ще надделее. Все още имаме пет дни. Ако считаме, че през днешния ден сме го изгубили, можем да седнем на масата на договарянията, да довършим договарянията по някакъв рационален метод “, уточни министър председателят в оставка Николай Денков. Според него „ вратата сред него и Габриел не е затворена “.

„ Аз постоянно съм казвал, че вярвам на Мария Габриел. Вчера тя направи нещо, което не трябваше да направи. Ако е подготвена, дано да се върне на договарянията и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може – отиваме в непознати води “, уточни той.

Съпредседателят на „ Демократична България “ Атанас Атанасов посочи, че силите могат да се върнат още веднъж на масата на договарянията.

„ Зелено придвижване “, една от партиите в обединяването, изпревари общото решение и денем разгласи, че няма да поддържа кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС поради отхвърлянето на Тодор Тагарев като министър на защитата.

В същото време Деница Сачева от ГЕРБ акцентира в предаването „ Лице в лице “ на bTV, че Асен Василев няма да получи поддръжка за министър на финансите.

Министерските кресла

Атмосферата в Министерския съвет беше напрегната. Лидерите на ПП-ДБ на няколко пъти идваха в държавната постройка за срещи евентуално с премиера в оставка и министри.

Самият Денков откри съвещанието с апел за абстрахиране от страстите. На съвещанието се видя отсъствието на вицепремиера Мария Габриел. На обществена среща сред ротационните министър председатели не станахме очевидци.

Министрите увериха, че работният им режим не е нарушен, само че има комплициране измежду тези, които са в листата на Мария Габриел. Вчера правосъдният министър Атанас Славов сподели декларация за отвод.  Министърът на културата Кръстьо Кръстев изясни, че не е подавал декларация.

През последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на никой от нас и не участваше в тези договаряния, сподели министър председателят в оставка

Димитър Илиев, министърът на спорта, изясни:

„ Подадох декларация за отвод. Ако се реализира съглашение на политическо равнище, на драго сърце бих работил за българския спорт “.

„ Когато не си осведомен – без значение дали присъстваш или отсъстваш, еднообразно си сюрпризиран. Аз по скоро чакам да се спогодят да има държавно управление “, изясни министърът на земеделието Кирил Вътев.

Министърът на защитата отхвърли неговият пост да е причина за раздора.

„ Въобще името ми не е дискутирано в процеса на договарянията. Номинацията на Христо Гаджев я намирам за естествена. Естествено би било. Той е ръководител на комисията по защита към този момент втори парламент “, сподели Тодор Тагарев.

В дневния ред на държавното управление в оставка имаше 43 точки. Кабинетът отпусна пари за заплати за преподаватели и за жп превоз за учащи. Сред решенията е даване на два държавни парцела в центъра на София за активността на партия " Продължаваме промяната " за период от 10 години.

След края на съвещанието на държавното управление Кирил Петков се върна в Министерският съвет. Бившият министър председател употребява длъжностен излаз.

Критики от опозицията

Опозиционните сили са песимисти за резултата от първия мандат. Според Българска социалистическа партия на хоризонта се обрисуват нови предварителни избори.

„ Нормалният завършек на един анормален сговор. Тези хора ги събра страхът и алчността. Облякоха този сговор в евроатлантически целофан, който през вчерашния ден се скъса. Борисов изгори Политическа партия, изгори Габриел, изгори партията си “, счита Корнелия Нинова.

Има Такъв Народ беше в сходна обстановка, само че за разлика от господин Борисов, Слави Трифонов има достолепие, съобщи той

От „ ИТН “ споделят, че вътрешната битка за власт е по-силна от националните цели, само че чакат диалозите за държавно управление да продължат.

„ Това, което виждаме, е много зле написана пиеса, която ще приключи с благополучен край. Жалкото е, че виждаме битка за власт, разделяне за постове и забравяме за огромните стратегически цели на България “, добави Ивайло Вълчев.

Той продължава да унищожава, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия

От „ Възраждане “ и през днешния ден повториха, че ГЕРБ-СДС са направили „ политическо ликвидиране “ против ПП-ДБ и вървим към предварителни избори.

„ Това, което се случва, е невиждано за последните 34 години. Такива грозни политически игри, пошли спектакли, непоносим цирк. С този пазарлък те демонстрират едно само нещо - не става въпрос за правила, нито за позиции, нито за политики, а този противен пазарлък е за постове и министерски кресла “, разяснява Костадин Костадинов.

И трите партии в съпротива остро подлагаха на критика партиите в сглобката и изрично обявиха, че няма да поддържат държавно управление с първия мандат.

Вариантите за поддръжка в пленарната зала

ГЕРБ-СДС и „ Продължаваме промяната – Демократична България “ имат болшинство в Народното събрание със 132 мандати.

Всички събития не просто от през вчерашния ден, само че и от миналите дни, ни дават право да извадим от сметката гласовете на ПП-ДБ.

Като съдружник на ГЕРБ във всичките си изяви досега се отличава водачът на Движение за права и свободи Делян Пеевски. Затова можем да предположим, че депутатите на Движението ще поддържат държавно управление с първия мандат, само че гласовете на двете обединения на са задоволителни, защото дружно имат 105 народни представители.

Дори хипотетична поддръжка в пленарната зала да пристигна и от Има Такъв Народ, и от четиримата самостоятелни депутати, тя още веднъж би била незадоволителна, тъй като се събират тъкмо 120 гласа - с един по-малко от нужното за болшинство.

Хората на Борисов биха имали потребност от поддръжката на „ Възраждане “ или Българска социалистическа партия, само че знаете обаче тяхната позиция.

Съдбата на кабинета „ Габриел “ зависи от изменящите се непрекъснато връзки сред главните играчи. Едно е ясно - игра с кворума е невъзможна, тъй като държавно управление се избира от най-малко 121 депутати и няма значение, дали някоя от групите ще реши да бойкотира гласуването в залата.

По тематиката работиха Десислава Ризова , Ванина Недкова Гергана Венкова и Христиания Червенкова .

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР