Първият концерт на Софийската филхармония през новата 2019 година е

...
Първият концерт на Софийската филхармония през новата 2019 година е
Коментари Харесай

Първият концерт на Софийската филхармония за 2019 година е посветен на Йохан Щраус-син

Първият концерт на Софийската филхармония през новата 2019 година е отдаден на Виенската музика. На 10 януари премиерно за България ще прозвучи концертно осъществяване на оперетата Die Blindekuh (Игра на криеница) от Йохан Щраус-син.

На диригентския подиум застава Дарио Салви, a солисти са млади оперни дарования от Виена.

„ Кралят на валса ” Йохан Щраус–син е трансформирал необятно известните през 19 век танцувални жанрове в същински шедьоври на оркестровата музика. Той е оставил в завещание съвсем 500 творби – валсове, мазурки, полки, кадрили, маршове и 15 оперети.

Сред тях, наред с фамозните „ Прилепът ”, „ Цигански барон ”, „ Една нощ във Венеция ”, е и по-малко известната Die Blindekuh (Игра на криеница), по едноименната комедия на немския артист, драматург и режисьор Рудолф Кнайзел (Blindekuh - в дословен превод „ сляпа крава ”, е детската игра, позната у нас като „ сляпа баба ”, публикувана от епохи из цяла Европа, присъстваща в романа на Рабле „ Гаргантюа и Пантагрюел ”, в картини на Брьогел, Фрагонар и др.).

Увертюрата на Blindekuh един от шедьоврите, задържал се трайно в международния оркестров репертоар и до през днешния ден.

Премиерата на оперетата в България е по концепция на маестро Дарио Салви, който има задълбочени ползи и знания в Австрийската музика. Той е почетен член на Щраусовото общество във Англия и е провел доста министър председатели на не доста известни, само че извънредно стойностни произведения на семейството Щраус.

Билетите за концерта са на цени от 12 до 25 лв. и могат да бъдат закупени от касата на зала " България, Ивентим, Тикетсбг и Ипей.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР