Първият изкуствен интелект-психопат Норман вижда смърт навсякъде, предаде Франс прес.

...
Първият изкуствен интелект-психопат Норман вижда смърт навсякъде, предаде Франс прес.
Коментари Харесай

Учени създадоха изкуствен интелект-психопат

Първият неестествен интелект-психопат Норман вижда гибел на всички места, съобщи Франс прес. Той е основан от американски учени, с цел да бъде обяснено на необятната аудитория по какъв начин се създават логаритми и да се притегли публичното внимание върху възможни рискове, свързани с изкуствения разсъдък.

“Когато хора споделят, че изкуствен интелект е преднамерен, виновникът не е самият логаритъм, а употребяваните за основаването му данни. “, разясни създалият Норман проучвателен екип от Масачузетския софтуерен институт. „ Това виждане е известно на учените, само че е значително непознато на необятната аудитория. “

Учените кръстили основания от тях изкуствен интелект Норман, на килъра умопобъркан Норман Бейтс от кино лентата “Психо” (1960) на Алфред Хичкок.

Норман бил “захранен” само с изображения на хора, които са пред прага на гибелта, от интернет платформата Reddit. Учените основали и отдаден на Норман уебсайт на адрес www.norman-ai.mit.edu. След това му били показани изображения на мастилени петна, както в психологическия тест на Роршах. Целта била да се разбере какво вижда Норман и отговорите му да бъдат съпоставени с тези на различен изкуствен интелект, квалифициран по обичайния метод.

Резултатите били тревожни – до момента в който тренираният по обичайния метод изкуствен интелект вижда двама души, застанали прави един до различен, Норман вижда в същото мастилено леке човек, който се хвърля от прозорец. Докато Норман разграничава мъж, убит пред крещяща жена, другият изкуствен интелект вижда мъж, който държи в ръка чадър.

Представени са 10 образеца с мастилени петна, съпроводени от отговорите на двете системи, като този на Норман постоянно е застрашителен. Сайтът предлага на консуматори на интернет също да се подложат на тест с мастилени петна и да изпратят отговорите си, за “да оказват помощ на Норман да се коригира”.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР