Първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха

...
Първият хеликоптер за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха
Коментари Харесай

Първият медицински хеликоптер у нас ще е в готовност за дежурство от края на януари

Първият хеликоптер за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха ще може да носи наряди от края на януари следващата година от Летище София. Това сподели през днешния ден пред публицисти Димчо Добрев, изпълнителен шеф на " България Хели Мед Сървиз ".

Вторият хеликоптер би трябвало да дойде до 30 юни в Долна Митрополия и с него също да стартират наряди.

Изпълнителният шеф на " България Хели Мед Сървиз " изясни, че първият хеликоптер би трябвало да бъде подготвен за техническо приемане до 15 декември тази година. След като бъде признат механически и завършена документите, премине и заплащането, до 20 дни той би трябвало да бъде пребазиран в България, с цел да премине формалното му приемане тук. Можем да го чакаме в първата половина на януари следващата година. След това предстоят процедури по неговата регистрация, издаване на нужните документи, процедура по дообучение на водачите, облитане на площадките и чак тогава към този момент ще можем да носим наряди единствено през светлата част на денонощието, сподели още Добрев.

Той напомни, че следва България да придобие шест хеликоптера за оказване на здравна помощ по въздуха. Те ще бъдат основани на шест оперативни площадки в страната.
В ход е осъществяването на контракта за приемане на машините, върви и процесът на образование на личен състав за обслужването на хеликоптерите и за тяхната летателна употреба, означи още той. В момента шестима водачи се образоват в Италия, а в неделя отпътуват и двама души от инженерно-техническия състав, добави Добрев.

Вече е почнал процесът и по създаване на болнични вертолетни площадки, тъй че в съответния периметър на деяние на хеликоптера пациентът или потърпевшият да бъде признат в болница, която да му окаже съответно лекуване, сподели още изпълнителният шеф на " България Хели Мед Сървиз ".

Димчо Добрев беше измежду гостите на церемонията по разкриване на първото лицензирано хеликоптерно летище за образование на курсанти и оперативна база за незабавна здравна помощ по въздуха (Helicopter Emergency Medical Service - HEMS).

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР