Първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна помощ по

...
Първият хеликоптер от новоизграждащата се система за спешна помощ по
Коментари Харесай

Първият хеликоптер за спешна помощ пристигна в България

Първият хеликоптер от новоизграждащата се система за незабавна помощ по въздух (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service) към този момент е в България. След сполучлив независим полет от Италия до България, изпълнен с междинни кацания, машината се приземи през днешния ден въз основата на " Гранична полиция " на столичното летище, където ще бъде краткотрайно ситуирана. Машината беше посрещната от министъра на превоза и известията Георги Гвоздейков и други публични лица.

Машината беше пилотирана от италиански екипаж. Тя е създадена от компания " Леонардо " и е добита с европейско финансиране.

Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година би трябвало да дойде вторият хеликоптер, очакван за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се чака третата машина, която ще бъде разполагаем в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни коли за спешна помощ ще идват поетапно до 2026 година

Първите шестима български водачи, приключили образование в Италия, към този момент получиха и своите свидетелства за летателна дееспособност. В системата за незабавна помощ по въздух се чакат да работят общо 36 водачи и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които към този момент минават съответните образования. През февруари се чака машината към този момент да взе участие в действителни избавителни задачи.

По данни на министъра на превоза Георги Гвоздейков скоро страната ни ще разполага с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ " Света Анна " в София, МБАЛ " Уни Хоспитал " - Панагюрище и УМБАЛ " Света Марина " във Варна. В момента Групово дело " Гражданска въздухоплавателна администрация " преглежда документите на още пет лечебни заведения, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР