Първият хеликоптер, който пристигна у нас, трябваше вече да е

...
Първият хеликоптер, който пристигна у нас, трябваше вече да е
Коментари Харесай

Първият ни хеликоптер за спешна помощ все още не е готов да лети - какви са причините?

Първият хеликоптер, който дойде у нас, трябваше към този момент да е летяща кола за спешна помощ. Оказва се, обаче, че ще има закъснение. Един месец се оказа прекомерно къс период за лицензирането на първия хеликоптер за въздушно избавяне у нас. В позиция до NOVA от транспортното министерство обясниха това с по-късното идване на въздушната кола за спешна помощ. Но в студиото на „ Събуди се “ другият отраслов министър – на опазването на здравето, уточни друга причина: техническа.

„ Има някои спомагателни механически проблеми, които се откриват в хеликоптера, който в този момент пристигна в България и той би трябвало да бъде оборудван – дребни неща са, само че той би трябвало да бъде изцяло кадърен ”, съобщи Христо Хинков, министър на опазването на здравето.

За механически проблем с първия ни хеликоптер загатна и транспортният министър през вчерашния ден, само че в минало време. „ Това е приемно-предавателен протокол, при който са установени дефекти, които естествено, че са отстранени все още ”, съобщи министър Гвоздейков.

Така към днешна дата хеликоптерът има българска регистрация, само че чака да бъде доказана летателната му валидност – в период до седмица. След приемането на лиценз, всеки от шестимата водачи би трябвало да премине образование от още 10 летателни часа в българското небе – което изтегля периода за избавителните акции по въздух за края на март.

„ От нас се желае да е обезпечен медицински екип, да е обезпечена базата с всичко належащо за връзката на медицинския екип … ние сме подготвени с това ”, съобщи доктор Георги Деянов, шеф на Центъра за незабавна здравна помощ по въздух.

Когато всички процедури бъдат приключени, точно Центърът за незабавна помощ по въздух ще е точката на съгласуваност на деяние при всяка евентуална акция в бъдеще.

„ Сигналът идва в 112, оттова най-близкото ЦСМП изпраща екип, този екип преценя какво е положението на потърпевшите, къде е най-близката болница, дали тя може да обезпечи съответното лекуване на потърпевшия пациент и в случай че е на по-далечно разстояние и не може – се свързват незабавно с нас ”, обясни доктор Георги Деянов.

„ Тук имаме четирима диспечери, които ще правят връзката с авиационния оператор, с болничното заведение ”, съобщи доктор Диян Ганев, началник на Координационна централа към ЦСМПВ.

Този екшън проект ще се задейства, в случай че превозването на потърпевшия до най-близката болница ще отнеме повече от 30 минути, или когато положението му изисква по-високо равнище на здравна грижа, по отношение на наличното наоколо. Както и при положение на всеобщи произшествия.

„ Въздушният оператор преценя дали метеорологичните условия разрешават да излети хеликоптерът и в случай че всичко е наред, той излетява с екипа, на доктрина го знаем – чакаме практиката, с цел да забележим дали в действителност по този начин ще стане ”, сподели доктор Георги Деянов.

В очакване незабавната помощ по въздух да проработи са и над 100 лекари и медицински сестри. Които до момента са били в неравностойна битка с времето на земята. А към този момент чакат да го вършат и в нова работна среда – във въздуха.

„ За един сериозен пациент този златен времеви период може да бъде 2 часа, за различен може да бъде 45 минути – и това е и повода, заради която се насочих към този център – тъй като считам, че незабавната здравна помощ по въздух ще направи малко по-равностойна в наша изгода ”, съобщи Вера Иванова, анестезиолог-реаниматор в СБАЛАГ „ Майчин дом “.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР