Първият филм за войната в Украйна, който е заснет в

...
Първият филм за войната в Украйна, който е заснет в
Коментари Харесай

Мариуполис 2: Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Първият филм за войната в Украйна, който е сниман в Мариупол, беше излъчен на фестивала в Кан - неговият основател обаче към този момент не е сред живите. 

Литовският режисьор Мантас Кведаравичюс умира на 2 март, до момента в който снима бруталните последствия от обсадата и непрекъснатите бомбардировки над украинския град. 

Тялото му е изведено от бойното поле и върнато в Литва с " невероятни компликации ", както споделя уеб сайтът " Медуза ".  

Първоначалните известия за гибелта на 45-годишния мъж гласят, че автомобилът му е изумен от ракета. По-късно излиза наяве, че Кведаравичюс е покорен от съветски бойци, след което е разстрелян.



Кадрите, които той съумява да снима в границите на пет седмици, се трансформират в пълнометражен филм с помощта на неговата жена Ханна Билоброва и монтажистката Дуня Сичовa.

Той е прибавен към програмата на Фестивала в Кан в последния миг, тъй като не е ясно дали въобще ще може да бъде завършен. 

Покойният режисьор е създател на четири кино лентата, а най-известният от тях е документалната му лента с името  " Мариуполис ". Заснет е през 2014 и 2015 година, малко след началото на военните дейности в Донбас, почнали с анексирането на Крим и опитите за разединение на Донецк и Луганск. В него е показано какво се случва с живота на хората, попаднали посред спора сред сепаратистите и украинските управляващи. 

6 години по-късно Русия стартира пълномащабна офанзива против Украйна, а Мантас Кведаравичюс взема решение, че би трябвало да се върне назад и да документира протичащото се. Резултатът - " Мариуполис 2 " е " приказка за покруса и вяра, която наложително би трябвало да се види ", както го разказват уредниците на Фестивала в Кан. 

" Мариуполис 2 " демонстрира войната от вероятността на мирните поданици на града. Голяма част от него е снимана в и към евангелска черква, чието подземие е превърнато в бомбоубежище. Повечето хора, които търсят сигурност в църквата, са дами, деца, пенсионери и ранени. Двама мъже се пробват да изметат паркинга от отломките, с които Мариупол е засипан. 

Героите на кино лентата имат вяра, че са съумели да оцелеят с помощта на молитвения дом. 

" Ако някой се съмнява в Божията отбрана, идете да видите Драматичния спектакъл или завода. И сами помислете - стените ли удържат нашия живот или ръката на Господ? ", споделя един от тях.  

През деня оживелите готвят храна на открит огън или се пробват да намерят генератори за ток и автомобилни батерии - от време на време се постанова да реалокират телата на съседите си, починали в бомбардировките.

Кведаравичюс снима опустошението през взривените прозорци и порти на къщите, през наличието на индивида, който стои пред руините на дома си и осъзнава, че светът му е погубен.

" Медуза " разказва " Мариуполис 2 " като филм за упованието на светлината - в обсадения Мариупол от време на време светлината идва от падащите бомби или горящите здания, от време на време - от пролетното слънце в небето или от топлината на огнището, където хората готвят храната си. 

Ханна Билоброва, която довършва кино лентата след гибелта на своя мъж, идва в Кан за представянето му. В една от вечерите на фестивала групата Patrouille de France прави показателен полет в чест на премиерата на " Top Gun: Maverick " с Том Круз

Билоброва споделя пред Euronews за момента, в който чува звука от изтребители в небето над френския град и изпитва смут от това, че може да последват бомбардировки. Травмата, претърпяна в Мариупол, няма по какъв начин да се не помни. Звукът от изстрелите, разбиващите се бомби и снаряди е " саундтракът " на войната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР