Първият филм от поредицата „Културни адреси: София, Европа, който е

...
Първият филм от поредицата „Културни адреси: София, Европа, който е
Коментари Харесай

БНТ2 започва излъчването на „Културни адреси: София, Европа”

Първият филм от поредицата „ Културни адреси: София, Европа ", който е отдаден на културно-информационен център на република Чехия, ще бъде излъчен на 14 октомври (събота) от 18:35 часа по БНТ2 и Българска национална телевизия Свят.

Чешкият център в София е най-старият от 22-та културни центъра на централно-европейската страна зад граница и е измежду задгранични културни организации у нас с най-дълга история. Създаден е през 1949 година, когато в границите на междуправителствена конвенция във София и Прага са разкрити културни представителства. Вече на 67 години чешкият център е обвързван с културата освен на София, само че и на България.

През 70-те години на предишния век дребната кинозала на центъра е едно от местата, които концентрират интереса на интелектуалци и свободомислещи жители, а прожекциите на филмите от Новата вълна на чешкото кино са измежду най-коментираните културни събития. Преди години обединените старания на български интелектуалци и чешката общественост избавят центъра от закриване.

Културното средище сътрудничи с локални фестивали у нас, с редица държавни институции и културни организации, с учебни заведения и партньорски институции на другите европейски страни у нас. Интересен факт разкрива филмът на БНТ2, отдаден на чешкия културен център: години откакто историята на модерна Европа разделя някогашната чехословашка република на две независими страни, институтът в София продължава да работи с общите старания на чехи и словаци у нас, които съумяват почтено да запазят културните обичаи между тях и взаимно да разпространяват достиженията на своите нации.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР