Първият етап от фундамента за паметника на Страхил Войвода в

...
Първият етап от фундамента за паметника на Страхил Войвода в
Коментари Харесай

Изграждат фундамента за паметник на Страхил войвода

Първият стадий от фундамента за паметника на Страхил Войвода в родния му град Ветрен е подготвен. Това заяви кметът Радослав Лютаков, като посочи, че продължава набирането на средства с цел да се извърши всичко, което е планувано по план. По проект при започване на септември би трябвало да бъде подложен и самият монумент.



Фигурата на героя от освободителните битки към този момент е подготвена. Тя е направена от известния ваятел и учител проф. Стефан Лютаков. Паметникът се построява по предложение на съдружие „ Гражданска самодейност за Ветрен “, учредено художника Васил Байлов, който също е роден във Ветрен. Мястото за монумента ще бъде наоколо до градския парк “Свети Кирик “.

Страхил челник е роден в село Еникьой (днес - град Ветрен) към 1650 година Действал в региона на Пазарджик и Пловдивско. През 1689 година в Пазарджишко избухва въстание, а на идната година и в Кюстендилско, в което Страхил челник, с сан на военачалник, даден му от австрийците, взе участие взаимно с тях и 4 000 маджари и хайдути в нападенията против Кюстендил на 20 март 1690 година Участва в отбраната на Ниш. След сраженията се изтегля към Странджа, където през 1711 година умира.

Дарения се набират и посредством банкова сметка:

Васил Георгиев Байлов

BG46UBBS80021094530940

BIC UBBS BGSF

Банка ОББ - клон гр.Белово
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР