Първият е в подкрепа на одобрените от парламента текстове, върху

...
Първият е в подкрепа на одобрените от парламента текстове, върху
Коментари Харесай

Протести ”за” и ”против” застрояването на ниви

Първият е в поддръжка на утвърдените от Народното събрание текстове, върху които президентът Радев наложи несъгласие. Вторият пък е контрапротест и е в поддръжка точно на президентското несъгласие.

Протестът на недоволните от ветото е проведен от Национална асоциация "Българско Черноморие " и съгласно тях противоречивите промени не са направени за облекчение на административната тежест върху притежателите на земи.

Според протестиращите пред Народното събрание против ветото измененията са в интерес на страната и са против дребния бизнес и дребните притежатели на земи.

Димитър Канариев от Национална асоциация "Българско черноморие " - един от уредниците на митинга, съобщи, че ветото визира конституционните права на частна благосъстоятелност.

Малко по-късно жители и неправителствени организации започнаха различен митинг - против признатите промени в Закона за запазване на земеделските земи и в поддръжка на ветото на президента.

С тях се улеснява смяната на предназначението на земеделските земи за застрояване и се удължават към този момент изгубили правно деяние решения за смяна на предназначението, изясни Димитър Кацов от Гражданска самодейност "Да спасим Карадере ". Той даде образец с пустеещите поради променено предопределение аграрни земи по Черноморието.

Три-четири сдружения държат стотици декари, които в миналото са били аграрни земи. В момента от ниви са станали шубраци, тъй като са обрасли и са запустели. Със сигурност има и дребни притежатели, само че би трябвало да се видят и тези хора - какъв брой от тях са имали желание да вършат нещо съответно и какъв брой от тях са се надявали да продадат земята си скъпо и това е била единствената цел, съобщи Димитър Кацов.

Одобрените от Народното събрание промени в Закона плануват притежателите на аграрни земи със заменено предопределение, които не са съумели да стартират строителство в законовия период, да могат да препотвърдят статута на земите си, с цел да не се трансформират те още веднъж в ниви.

Собствениците имаха шестгодишен период, който изтече през май 2017 година, да стартират реализация на капиталовите си планове, в противоположен случай земята в регулация още веднъж трябваше да стане земеделска.

Още предходната година депутати от "Обединени патриоти " и ГЕРБ предложиха промяна, удължаваща този период, само че тя не беше призната. В края на предходната година сходни текстове още веднъж бяха препоръчани от "Обединени патриоти " и те бяха признати в края на януари.

От претекстовете към ветото се вижда, че президентът Радев не е склонен с разпоредбите за смяна на предназначението на земеделските земи. Според президента обновените текстове не извършват конституционното обвързване на страната за особена протекция на земята и не подсигуряват смяна на предназначението на обработваемите земи единствено по изключение и единствено при потвърдена потребност.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР