Първият е денят на лозаря, а вторият - денят на

...
Първият е денят на лозаря, а вторият - денят на
Коментари Харесай

Кой празник ще изберете: Трифон Зарезан или Свети Валентин?

Първият е денят на лозаря, а вторият - денят на влюбените

На 14 февруари съответстват три празника и всеки българин може да избере кой от тях да чества. Това са църковният празник за Успението на Свети Кирил Славянобългарски, празникът по остарял жанр на Свети Трифон Зарезан, празнуван като Ден на лозаря, и празникът на Свети Валентин.

Денят на лозаря - Трифон Зарезан, е отдаден на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път този празник стартира да се празнува публично у нас през 1962 година в деня на Свети страдалец Трифон. Тогава с разпореждане на Министерския съвет е разгласен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 година на Григорианския календар от Българската православна черква църковният празник на Свети Трифон Зарезан стартира да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския бит, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: " Колкото капки, толкова коли грозде ". Кулминацията на празника е избирането на " цар на лозята " - нормално това е някой добър собственик, който се счита за късметлия, с цел да може по време на неговото " царуване " да се роди изобилен плод, напомня Българска телеграфна агенция.

На 14 февруари Българската православна черква отбелязва църковния празник на Успението на Свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наименуван Кирил, произхождал от фамилията на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището " мъдрец " и бил назначен за патриаршески библиотекар и учител по философия. На него били възлагани разнообразни поръчения с публичен темперамент. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал скрито в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където основали славянската писменост и превели свещените книги на Православната черква на езика на солунските българи. Кирил умрял в Рим на 14 февруари 869 година и бил заровен в църквата " Свети Климент Римски ".

Свети Валентин е роден в Италия и е бил християнски свещеник. Живял е по времето на император Марк Аврелий Клавдий Втори. Когато императорът забранил на бойците си да се женят с концепцията, че като нямат семейство, ще са по-самопожертвувателни в борбите, бойците християни скрито били венчавани от свещеник Валентин. Заради това след това той е разгласен за покровител на влюбените. Обезглавен е през 270 година поради непреклонната си религия в Бога, а доста скоро по-късно е канонизиран.

Празникът 14 февруари, отдаден на Свети Валентин, стартира да се празнува през 14-и век. На този ден влюбените показват любовта си един към различен, като си изпращат приветствени картички и бонбони във формата на сърце. Обичайно се подаряват и цветя.

 dnes.bg
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР