Първият документален филм за ЩАЗИ, направен след падането на Берлинската

...
Първият документален филм за ЩАЗИ, направен след падането на Берлинската
Коментари Харесай

Първият документален филм за ЩАЗИ след промените гостува в София, представен от автора си

Първият документален филм за ЩАЗИ, изработен след рухването на Берлинската стена, една персонална история от Втората международна война и ода за Берлин ще бъдат показани в мини-панорама на немската режисьорка Тамара Трампе, която гостува тази седмица в " Гьоте институт ".

Всяка вечер от 10 до 13 април феновете ще могат да гледат по един неин филм и да го обсъдят с Трампе в полемика, модерирана от българския публицист Диана Иванова. Входът за всички прожекции е свободен.

Трампе има забавна орис. Родена е на фронта в Русия по време на Втората международна война, където майка й е здравна сестра, а татко й - незнаен съветски боец. Отрасва там и при баба си в Украйна, а след войната се мести с майка си и новият й брачен партньор в Германска демократична република. Семейството й надълбоко има вяра в Йозеф Сталин.

Тези тематики бележат и надълбоко персоналните й филми, които са събития измежду немското кинообщество. Панорамата ще бъде открита довечера с последното произведение на Трампе, филмът " Майка ми, войната и аз " от 2014 година, в който документалистката се връща в Украйна да търси своите корени. Филмът ще бъде показан през днешния ден от 18 ч. и в петък от 20 ч. в института.

През 1990 година Трампе и сътрудника й Йохан Файнт снимат дълги диалози с Йохан Гирке - психолог и полковник от ЩАЗИ, който самичък се разпознава като човек от службите по време на едно четене на дисиденти след рухването на стената и изявява предпочитание да приказва.

В " Черната кутия " Трампе и Файнт се пробват да изградят психопортрет на индивида, който самичък се признава за съизвършител на режима. Това е и първият документален филм за немските секрети служби. Той ще бъде показан на 11 април (сряда) от 18 ч. и на 13 април, петък, от 18 ч. Трампе ще участва на първите три вечери от прожекциите.

В четвъртък пък ще бъде единствената прожекция на поетичния й филм " Приспивни песни ", в който режисьорката разпитва берлинчани за музиката на тяхното детство.

Прожекции и срещи с Тамара Трампе и Диана Иванова
10-13 април 2018 година
Прожекции всеки ден от 18:00* ч. и от 20:00 ч. или 20:30 ч. (вж. програмата по-долу)
Гьоте-институт България, ул. Будапеща 1, София

Вход свободен за всички прожекции!
Всички филми са на немски език с български надписи

Тамара Трампе е едно от огромните имена на немската документалистика. Малко са режисьорите, чиито филми по подобен метод съумяват да раздрусат публиката в кино салоните. Ключът е може би нейната откровеност и цялостна неприкритост – за основа тя непроменяемо употребява персонални истории от личния си живот, минал от Украйна до Берлин и белязан от историческите събития.

Родена е на фронта в Русия. Майка й е била здравна сестра и забременява от съветски боец. Първите години от живота си Тамара Трампе прекарва на фронта, след което при баба си в Украйна. Майката среща втория си мъж и фамилията имигрира в Германска демократична република след войната. Когато идват в Берлин Тамара е болна, недохранена, а децата в учебно заведение й се подиграват, че е от вражеска Русия и злобно, както единствено децата могат, подмятат, че наподобява като идваща от концентрационен лагер.

Детството й минава в Източен Берлин в семейство, надълбоко вярващо в Сталин. Двайсетият конгрес на Комунистическа партия на Съветския съюз и разкриването закононарушенията на Сталин води до скандал сред майка ѝ и татко ѝ, след който портретът на руския водач си отпътува от хола на фамилията.

Трампе следва германистика в Рощок, а от 1970 до 1990 работи като драматург в източногерманското кино студио за игрални филми Бабелсберг в ДЕФА. От 1990-а година работи като създател, драматург и свободен режисьор в Берлин. Между високо ценените и награждавани филми са " Черната кутия " (1992), " Приспивни песни " (2010), " Майка ми, войната и аз " (2014).

Филмите на Тамара Трампе са показвани нееднократно по огромни кино конгреси. През 2014 филмът й " Майка ми, войната и аз " провокира доста прочувствени реакции на берлинския кино фестивал, а вестник " Die Welt " го дефинира не просто като персонална история, а като " портрет нацяло едно потомство руски дами ".

Много забавен е и филмът " Черната кутия ", който тя и Йохан Файнт снимат директно след рухването на стената. Във кино лентата се споделя за психолога на Щази Гурке. В първите години след излизането си филмът в Германия е признат студено, само че пък обикаля света, показван е в Англия и Франция, както и в МОМА – музея за съвременно изкуство в Ню Йорк. Едва по-късно филмът е преоткрит и в Германия, а през днешния ден даже се демонстрира и употребява като образователен материал в университети.

По покана на Гьоте-институт и българската журналистка Диана Иванова в този момент Тамара Трампе идва в България, с цел да показа филмите си за първи път пред локалната аудитория. Това обаче не е първото ѝ идване в България.

За първи път тя е била тук през 1978 година Орландо Люберт, чилийски режисьор, тогава е съумял да избяга в Европа от диктатурата след арест и репресии. Като драматург Тамара Трампе съпровожда първия му игрален филм " Преходът ", история за бежанци от Чили. Той е сниман в България, в планината. Години по-късно Трампе още веднъж идва този път с режисьора Улрих Вайс. Ръководството на ДЕФА тогава цензурира всяка негова концепция, тъй като той е одобряван за политически обезсърчителен. Вайс и Трампе се свързват с българската киностудия, Анжел Вагенщайн им оказва помощ, и съвсем се е стигнало до кино продукция, само че проектът в последна сметка е пропаднал.

Между 10 и 13 април в Гьоте-институт България ще се покажат три от филмите на Тамара Трампе. Публиката ще има опция и да се срещне персонално с нея, а модератор на срещите ще бъде Диана Иванова.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кино (974)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР