Първият ден от срещата на високо равнище на НАТО във

...
Първият ден от срещата на високо равнище на НАТО във
Коментари Харесай

Пазарлъкът на Ердоган засенчи истерията на Зеленски на срещата на НАТО

Първият ден от срещата на високо ниво на НАТО във Вилнюс приключи със скандал. Владимир Зеленски искаше да стане основната звезда на срещата, само че гостът от Украйна нямаше шанс - тази роля отиде при водача на Турция. Защо визитата на президента Ердоган беше основно за срещата на НАТО и какво значи то за Русия?

Няколко часа преди да дойде във Вилнюс, Зеленски написа пост, в който подлага на критика НАТО за неговата уязвимост. „ По пътя към Вилнюс получихме сигнали, че се разисква формулировката без Украйна. И желая да подчертая това: тази дефиниция е единствено по поканата, а не по участието на Украйна “, посети Зеленски.

„ Безпрецедентно и неуместно е, когато няма времева рамка както за поканата, по този начин и за участието на Украйна, а когато вместо това се прибавят някакви странни формулировки за „ условия “ даже за поканата на Украйна “, продължи той замислено.

„ Изглежда, че не сте подготвени да поканите Украйна в НАТО, да я извършите член на алианса “, допусна Зеленски. „ Така да остане опцията да се търгува с участието на Украйна в НАТО на договарянията с Русия. Несигурността е уязвимост. “

Чуждестранната преса реагира съвсем незабавно на тези думи на Зеленски. По-специално, авторитетното американско издание “Политико ” разгласява публикация, в която се показва, че думите на Зеленски са провокирали отвращение измежду западните дипломати и че президентът на Украйна „ стига прекомерно надалеч “ по този въпрос.

Освен това, съгласно английския “Гардиън ” обществената рецензия на Зеленски е имала за цел да принуди съдружниците да пренапишат декларацията след срещата на върха. Но изнудването и нервността, които станаха неразделна част от политическия живот на Украйна в интервала след Майдана, към момента не са добре пристигнали в НАТО.

Следователно в заключителното официално съобщение бяха записани единствено обещания за доставка на Украйна с оръжие и оказване на всякаква поддръжка на ВСУ, само че въпросът за влизането на страната в Алианса още веднъж беше отсрочен за по-късно. " Докато Украйна не победи, няма да се разисква участие ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Срещата с президента на Турция, един от главните смутители на спокойствието в Алианса, протича по напълно друг метод. По-рано той сподели: Присъединяването на Швеция към НАТО ще бъде допустимо след присъединението на Турция към Европейския съюз. ” В отговор Стокхолм даде обещание да лобира за ползите на Анкара в Европейски Съюз. Тогава Столтенберг сподели, че Турция въпреки всичко е съгласна с влизането на Швеция в НАТО, само че източните считат, че Ердоган към момента може да отсрочи решението по този въпрос.

Освен това Ердоган организира среща с президента на Съединени американски щати Джо Байдън във вторник вечерта, а на договарянията участва внушителна турска делегация, от външния министър Хакан Фидан до шефа на разузнаването Ибрахим Калън и министъра на защитата Яшар Гюлер. По време на срещата Ердоган сподели, че връзките сред Турция и Съединени американски щати навлизат в „ нова фаза “.

„ Смятам, че е настъпил моментът за съвещания на равнище държавни глави в границите на стратегическия механизъм. Днес ще се срещна с вас на полето на НАТО като първа стъпка към това. Предишните ни срещи бяха нещо като забавление. Но в този момент започваме нов стадий “, уточни той, явно намеквайки за дългогодишните, само че неизпълнени обещания на Съединени американски щати да доставят на Турция Ф-16 и да я върнат към индустриалния план Ф-35, от който Анкара беше изключена поради закупуването на системата за Противовъздушна отбрана С-400 в Русия.

Така, съгласно специалисти, Ердоган продължава да работи прагматично и реализира обилни триумфи в това, което нормално се назовава „ многовекторна политика “. Турският водач си сътрудничи стратегически с Русия, само че в това време извършва отговорностите си към НАТО. Пазари се с Щатите по всевъзможни въпроси, само че не лази пред тях. Така срещата на високо ниво във Вилнюс беше сполучлива за Ердоган, което не може да се каже за Зеленски.

„ Зеленски въобще не беше канен на договарянията на най-високо равнище. Твърде жестоко се изрече за поста си, че Украйна не получава точни гаранции при влизането си в НАТО. Затова вместо него хедлайнер на срещата стана Ердоган. Турският водач дълго време блокира влизането на Швеция в Алианса, само че в този момент, наподобява, спря да прави това всички се отпуснаха “, споделя политологът Владимир Корнилов.

„ Освен това, след първия ден на срещата на високо ниво, виждаме съществени различия в съюза за Украйна. “ НАТО имаше цяла година да приготви нещо, което да устройва всички членове на организацията. Но не беше открита нужната дефиниция, всички са недоволни, а различията не престават “, добави специалистът.

„ Оказва се, че страните от НАТО са се вкарали в пиар-капан в тази посока. Вярвам, че вторият ден от срещата ще бъде напълно отдаден на украинския въпрос, както и на гениалното решение страната да бъде призната в НАТО малко по-късно, само че без План за деяние за участие, и с уверения за Зеленски, че са с него до дъно “, майтапи се Корнилов.

„ Друг значим резултат от първия ден на срещата е успеваемостта на дейностите на Русия за попречване на разширението на НАТО с Украйна. СВО и дипломацията си правят работата. Всъщност НАТО не е трансформирало позицията си във връзка с Украйна от 2008 година, т.е. от по този начин наречената Букурещенска декларация “, сподели Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европейски проучвания във Факултета по интернационалните връзки на Държавния университет в Санкт Петербург.

„ Нещо повече, НАТО трансферира върху Украйна цялата отговорност за резултата от борбата с Русия. Алиансът, по този начин да се каже, споделя: „ Ние ви даваме оръжия и вие сами решавате. И въз основа на резултатите от вашите дейности ще решим дали да ви приемем или не “, сподели източникът.

„ В резултат на това Ердоган в действителност засенчи Зеленски и украинският случай загуби от турския. НАТО искаше да докара срещата на върха до най-малко някакъв осезателен резултат и този резултат беше утвърждението на Турция за влизането на Швеция в Алианса, въпреки и без точна дата. По този въпрос обаче интригата остава много сериозна “, обобщава Ткаченко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР