Първият ден от седмицата ни се струва труден след почивката

...
Първият ден от седмицата ни се струва труден след почивката
Коментари Харесай

Понеделник може да е най-честият ден за сърдечни инциденти

Първият ден от седмицата ни се коства сложен след почивката през уикенда, само че в този момент откриватели настояват, че понеделник може да е и най-честият ден за смъртоносни сърдечни произшествия, оповестява Юнайтед прес интеренешънъл, представена от Българска телеграфна агенция.

Лекарите от Тръста за здравни и обществени грижи в Белфаст и Кралския лицей на хирурзите в Ирландия са открили това посредством разбор на данни за пациенти от цялата страна. Каква обаче е точната причина за нарасналата смъртност в понеделник, учените към момента не могат да кажат.

Предишни проучвания демонстрират, че това може би е обвързвано с циркадния темп – цикъла на сън/бодърстване на организма.

„ На всеки пет минути във Англия някой постъпва в болница заради животозастрашаващ инфаркт, по тази причина е жизненоважно проучванията да продължат да хвърлят светлина върху това по какъв начин и за какво се случват сърдечните офанзиви “, споделя Нилеш Самани, медицински шеф в Британската фондация за сърдечни болести.

„ Това изследване добавя данните за времето на изключително сериозните инфаркти, само че в този момент би трябвало да изясним за какво някои дни от седмицата ги вършат по-вероятни “, сподели Самани и добави: „ Това може да помогне на лекарите да схванат по-добре въпросното смъртоносно положение, с цел да могат да избавят повече животи в бъдеще “.

За задачите на изследването откривателите проучват данни от повече от 10 500 пациенти в Ирландия - както в Република Ирландия, по този начин и в Северна Ирландия, които са били признати в болница сред 2013 и 2018 година с най-сериозния тип инфаркт.

Тежкият инфаркт на миокарда – подобен с елевация на ST-сегмента (STEMI), се случва, когато огромна коронарна артерия е изцяло блокирана.

Проучването открива внезапен скок в броя на този тип инфаркти при започване на работната седмица, като процентът е най-голям в понеделник. Въпреки това, те откриват и по-високи от предстоящите равнища на STEMI в неделя.

В Обединеното кралство всяка година повече от 30 000 души постъпват в болница с тежък инфаркт, което изисква незабавна оценка и лекуване, с цел да се сведе до най-малко увреждането на сърцето. Обикновено това включва незабавна ангиопластика – процедура за наново отваряне на запушената коронарна артерия.

„ Открихме мощна статистическа връзка сред началото на работната седмица и честотата на тежките инфаркти “, споделя кардиологът доктор Джак Лафан, който управлява проучването в Тръста за здравни и обществени грижи в Белфаст. „ Това е било описвано и преди, само че остава любопитно. Причината евентуално е многофакторна, само че въз основа на това, което знаем от предходни изследвания, е рационално да се допусна циркаден детайл “, счита ученият.

Резултатите бяха показани в неделя на годишната конференция на Британското кардиологично сдружение. Констатациите, показани на медицински срещи, би трябвало да се смятат за предварителни до публикуването им в рецензирано списание.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР