Първият ден на редовната среща на министрите на отбраната на

...
Първият ден на редовната среща на министрите на отбраната на
Коментари Харесай

Стефан Янев посочи изграждането на българския батальон като приност към усилията на НАТО

Първият ден на постоянната среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО стартира през днешния ден, 16 февруари, в Брюксел със съвещание на Северноатлантическия съвет. На него бяха прегледани провокациите за сигурността в Европа с акцент върху ситуацията в и към Украйна и развиването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО. Бяха показани и разисквани ограниченията на Алианса за реализиране на мощен възпиращ резултат против евентуална експанзия и за повишение на отбранителните качества по източния фланг на съюза, оповестиха от пресцентъра на МО.

Министърът на защитата Стефан Янев в своето изявление показа решението на държавното управление за принос на страната ни към съюзните старания посредством създаване на българска батальонна бойна група, под командването на български офицери, с опция за попълване при нужда на дефицитите от качества от съдружниците. Той изрази своята признателност към Испания и Нидерландия за поддръжката им във връзка с демонстрираната съюзническа взаимност при защитата на въздушното пространство.

Министрите на защитата на страните-членки на НАТО разискаха усилването на възпиращия и защитителен капацитет на НАТО по целия източен фланг, в това число разполагането на спомагателни отбранителни формирования, отчитайки националните позиции на страните-домакини.

Срещата продължи със сесия, отдадена на справедливото шерване на тежестите и отговорностите в НАТО, обезпечаването на нужните запаси за Алианса, както и идната Стратегическа идея, която ще бъде призната на срещата на върха през юни 2022 година

По време на съвещанието беше дискутиран постигнатият прогрес по осъществяване на уговорката за вложения в защитата и беше маркирано, че за седма поредна година се покачват разноските за защита в съюзен мащаб. В своето изявление министър Стефан Янев препотвърди желанието на държавното управление да увеличи разноските за защита.

По отношение на идната Стратегическа идея българският министър на защитата означи, че за главен принцип България смята единството, солидарността и съгласуваността като взаимосвързани детайли, които са основата на съществуването на Алианса и трансатлантическата връзка.

„ Запазването на груповата защита като една от основните задания на Алианса е от изключителна значимост за нас “, съобщи министър Стефан Янев.

В рамките на форума министърът на защитата Стефан Янев организира къси двустранни срещи със своите сътрудници от Кралство Испания, Република Северна Македония и Република Гърция - Маргарита Роблес, Славянка Петровска и Николаос Панайотопулос. По време и на трите срещи бяха разисквани въпроси от съвместен интерес.

По покана на френския министър на защитата Флоранс Парли по-късно през днешния ден министър Стефан Янев ще взе участие в публична вечеря във формат „ B-9 “, на която ще бъдат дискутирани въпроси от региона на сигурността и защитата.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР