Първият ден на ново работно място е стресиращ за всеки.

...
Първият ден на ново работно място е стресиращ за всеки.
Коментари Харесай

Нов съм, но ще ме харесате!

Първият ден на ново работно място е стресиращ за всеки. Освен че би трябвало да свикнете с нови хора, вие би трябвало и да се приспособите към нова среда и (може би) нов маршрут до офиса. Трябва да се запознаете с неписаните правила и правила във компанията и да зададете верните въпроси, с цел да се ориентирате към ситуацията. А и да не забравяме всичката работа, която би трябвало да свършите, с цел да впечатлите шефа си още през първата седмица. Имайки поради всичко това, задачата да създадете положително първо усещане може да ви се коства непостижима.

В идеалния случай вашият шеф ще вземе присъединяване в процеса по вашата адаптация и ще се постарае да направи първите ви дни на новото място най-малко малко по-спокойни. Съществува обаче добра причина да назоваваме това „ идеалния случай “, защото доста ръководители не отделят изключително време, с цел да оказват помощ на новите си чиновници да се ориентират в ситуацията. За благополучие, има няколко неща, които самите вие може да извършите, с цел да улесните този развой. Ето три от тях:

1. Научете имената на всички ваши сътрудници

Това може да звучи като супер явен съвет, само че срещата с куп нови хора може да ви стресне и обърка. Въпреки това, запомнянето на имената(и позиции) на вашите сътрудници е най-бързият метод да извършите положително усещане. Старайте се постоянно да повтаряте името на индивида, с който се запознавате, с цел да сте сигурни, че сте го чули вярно, а и тъй като това оказва помощ за по-лесното му запомняне. Когато говорите с някой ваш сътрудник, чието име не сте запомнили, не се опасявайте още веднъж да го попитате за него. Когато се върнете на бюрото си, запишете имената и позициите, с

2. Създайте проект за първите 90-дни

По време на изявлението за работа и предварителната подготовка за него най-вероятно сте придобили добра визия за проблемите и провокациите, пред които е изправена компанията. Ако имате концепция по какъв начин те могат да бъдат преодолени, то вие може да спечелите вниманието на шефа още от първия си работен ден. В рамките на първата работна седмица би трябвало да създадете 90-дневен проект с персонални цели за осъществяване, които да допринесат за триумфа на компанията. Основаната концепция на този проект е да имате някаква цел, по която да работите, до момента в който се аклиматизирате.

3. Четете сред редовете и потърсете съдружник

Още в първия работен ден ще осъзнаете, че най-важната информация за фирмената просвета на вашата компания не може да бъде открита на нейния уебсайт или описанието на позицията, за която кандидатствате. По тази причина е доста значимо да слушате извънредно деликатно вашите сътрудници и да внимавате за дребни жестове и елементи от речта им, които могат да ви разкрият доста за работната среда в офиса. Ако доста хора се оплакват от нещо, което към този момент е част от вашите отговорности, то това би трябвало да бъде една от първите задания, с които да за заемете. Ако се оглеждат и намаляват тона си, когато приказват за някаква смяна, то това е знак, че тази тематика е противоречива и че би трябвало да внимавате, когато я засягате. Много значимо е и да намерите  съюзник, който да ви обясни по какъв начин стоят нещата в офиса и какви са взаимоотношенията сред другите хора и отдели.

Следвайте тези няколко съвета и ще улесните доста приспособяването си към новото работно място. 

........................

Аниса Пирбазари Хортън за FastCompany.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР