Първият ден, който обърна тренда за поскъпването на храните беше

...
Първият ден, който обърна тренда за поскъпването на храните беше
Коментари Харесай

Председател на борсите: Потребителската кошница поскъпна с 22.4% за година

Първият ден, който обърна тренда за повишаването на храните беше 18 ноември. От тогава потребителската кошница от 30 продукта се движи към 107-108 лева, по отношение на 89 лева на 9-10 януари предходната година.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Владимир Иванов, ръководител на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите.

Имаме и намаляващ % като разлика на годишна база. От достигнатия пик от 38% на 31 май, в този момент е 22.4% на база на тези 30 съществени хранителни продукта. Ръстът понижава, имаме една относителна стабилизация. Продължава обаче несигурността в енергийния бранш и сме очевидци на това изместване на кривата.

 
Имамe свободно настоящ пазар, без външни операции. Не са вероятни и картелни съглашения, т.е. да влияем на пазара от позиция на недостиг, недефицит или други типове операции. Цените са в резултат на конфликт сред търсене и предложение.
Нормалната логичност е когато има повече предложение от търсене цените да падат, само че има боязън какво ще се случи на енергийния пазар. Това въздейства и на ползване, и на предложение.

Яйцата са рекордьор по повишаване с 82%. Животновъдството понесе най-големият удар.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР