Първият, даден на съд от Европейската прокуратура - Траян Делиагов

...
Първият, даден на съд от Европейската прокуратура - Траян Делиагов
Коментари Харесай

Първият подсъдим по дело на Европрокуратурата в България получи условна присъда

Първият, даден на съд от Европейската прокуратура - Траян Делиагов получи шест месеца условно.
Още по темата
Присъдата му е оповестена на 18 юли тази година от Специализирания углавен съд, т.е. 10 дни преди закриването му.

Делиагов би трябвало да заплати и 2852 лв. разходи по делото, другите 2 852 лева остават за сметка на страната, тъй като по едното обвиняване е наказан, а по другото е оневинен.

Първият българин, наказан по следствие на европрокурорите обаче е 74-годишният Георги Андреев, напомня. Той получи една година условно след подписване на съглашение.

Главният специалист от Държавна фирма " Земеделие " беше упрекнат за рушвет от земеделския производител Илия Гънгов от пловдивското село Строево.

Земеделецът Илия Гънгов кандидатствал за финансиране по Програмата за развиване на селските региони, която се ръководи от ДФЗ. Гънгов има три аграрни компании, занимава се с произвеждане и търговия на зърно, маслодайни култури, плодове и зеленчуци. Одобрили го за финансиране и трябвало да получи 600 хиляди лева Парите обаче по този начин и не дошли.

През февруари 2021 година Гънгов почнал да търси решение на казуса. Негов другар му дал името и мобилния телефон на Траян Делиагов, който е основен специалист във фонда. На среща държавният чиновник му обяснил, че знае за какво заплащанията закъсняват, както и че може да му помогне.

Обявил 5000 лева за услугата, а в подмяна щял да приказва с сътрудниците си от фонда да пуснат парите

Още преди да даде подкупа, Гънгов получил първични дотации, само че не цялата сума. След като дал 5-те хиляди лева на Делиагов, получил цялото финансиране.

Това обаче не било всичко. Субсидията на земеделеца била по 9 ограничения на програмата. Траян Делиагов му изискал по 5 хиляди лева за всяка от тях, с цел да няма проблеми с инспекции след приемането им.

Така Гънгов дал още 5000 лева, само че по-късно подал сигнал в ГДБОП за изнудването

Тогава стартира следствие под надзора на Окръжната прокуратура в Пловдив, което след това мина към Европейската прокуратура.

Спецсъдът осъжда Делиагов за подкупа от 5000 лева, пожелан на 2 септември 2021 година,но го оправдава по обвиняването, че е изискал 5000 лева на 27 февруари 2021-а и ги е взел на 14 март същата година.

Присъдата не е дефинитивна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР