Първият чернокож държавен секретар на Съединените щати - Колин Пауъл

...
Първият чернокож държавен секретар на Съединените щати - Колин Пауъл
Коментари Харесай

COVID-19 отне живота на Колин Пауъл

Първият негър държавен секретар на Съединените щати - Колин Пауъл - е умрял на 84-годишна възраст от затруднения от прекаран COVID-19. Той е бил имунизиран с две дози, оповестява фамилията му във " Facebook ". " Загубихме незабравим и любящ брачен партньор, татко, дядо и популярен американец ", пишат още околните му.

Пауъл е една от най-значимите чернокожи фигури в Америка за последните десетилетия. Той е назначен на високи позиции от трима американски президенти и получава най-високия пост за въоръжените сили на страната след получена контузия по време на войната с Виетнам. 

След раняването си във Виетнам Пауъл е консултант по националната сигурност на президента Роналд Рейгън от 1987-а до 1989-а. Като армейски военачалник с четири звезди е ръководител на Обединения комитет на началниците на щабове на Съединени американски щати от 1989-а до 1993-а по време на президентския мандат на Джордж Буш и остава на тази позиция и по време на войната в Персийския залив когато ръководените от американците военни елементи прогонват иракските войски от Кувейт. 

Умерен републиканец и прагматик, Пауъл обмисля опцията да се кандидатира за президент на Съединени американски щати през 1996-а, само че брачната половинка му Алма го разубеждава поради опасения за сигурността му. През 2008-а той влиза в спор с републиканците с поддръжката си за президентската акция на демократа Барак Обама.

Името на Пауъл ще се свързва постоянно с спорната му позиция по време на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации на 5 февруари 2003-а в поддръжка на изказванията на президента Джордж Буш, че иракският водач Саддам Хюсеин съставлява сериозна заплаха за света поради запасите от химически и биологически оръжия (каквито след убийсвото му не бяха открити). По-късно Пауъл признава, че в презентацията му е имало доста грешки и противоречиви разследващи данни, показани от други служби на админстирацията на Буш и съставлява " тъмен миг ", който " постоянно ще е част от репутацията му ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР