Първият бежанец от Украйна дойде и вече е в Пловдив.

...
Първият бежанец от Украйна дойде и вече е в Пловдив.
Коментари Харесай

Първият бежанец от Украйна получи подслон в Пловдив

Първият емигрант от Украйна пристигна и към този момент е в Пловдив. Той е Бесарабски българин с украински паспорт. Хванал е рейсът от Болград (Одеса) и с нея е стигнал до Русе и оттова идва в Пловдив.

Ето какво споделя за срещата, който е един от хората, които помогнаха на мъжа да бъде подслонен:

По обед ми звъни госпожа Чавдарова от дирекция " Финансова политика " и споделя: " Пред общината съм тук има един човек емигрант от Украйна ".

Слизам, запознахме се, качвам го в кабинета. Човекът е с една чанта за документи през рамо и с една найлонова торба с облекла в ръка.

Обадих се на госпожа Наси Бъклева, шеф на Център за обществена рехабилитация и интеграция (ЦСРИ), да пристигна и тя, част от целевите групи са им точно бежанците, та нали сме общината с най-добре развитата мрежа от обществени услуги в България.

Г-жа Бъклева пристигна бързо, безусловно за минути. Отидохме и при кмета. Поговорихме си. Приятен човек, учтив, преклонен, обезпокоен, само че оптимист.

Бъклева и индивидът потеглиха. Обади ми се, че са отишли, харесало му е, създали му тест за Ковид-19 и са го настанили в една от обществените ни услуги. Там са обезпечени заслон, храна, топлота, светлина.

До тук добре, хора сме обикновено е да помогнем с каквото можем. Вече има и най-благородни оферти от хора с огромни сърца, като това на пловдивчанина Николай Неделчев да даде къща, изцяло оборудвана за заслон на две фамилии. Браво!

Да се върнем при госпожа Бъклева, която е един доста прецизен чиновник и началник. Тя е звъннала в Държавна организация за бежанците (ДАБ) да попита по кое време и къде да подадат попълнените и завършени документи на индивида с цел да кандидатства като лице търсещо протекция. От ДАБ би трябвало да се произнесат дали ще му дадат статут на емигрант или филантропичен статут. За нейно удивление са й споделили да отидат в бежанския център в Харманли?!?

Тя остро е възразила, че индивидът желае в Пловдив и към този момент сме го настанили. Казали й в понеделник да отидат до някое РПУ на Министерство на вътрешните работи и да подадат документите там. Към 18.00 часа отново са й звъннали да кажат, че всички бежанци от Украйна ще бъдат настанявани в бежански център в София?!? Дано да не е чула добре, или да не е схванала, или служителката на ДАБ да се е объркала. Едва ли. В понеделник ще разберем.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР