Първият български морски курорт Св. Св. Константин и Елена“ става

...
Първият български морски курорт Св. Св. Константин и Елена“ става
Коментари Харесай

Старт на летния туристически сезон от първия български морски курорт

Първият български морски курорт „ Св. Св. Константин и Елена “ става на 100 и петнадесет години. С празненства във връзка годишнината ще бъде даден стартът на на туристически сезон Лято 2023. По този мотив в курорта към този момент е открита „ Улица на готвачите “, за децата има аниматори, а за възрастните – спортни игри. Курортът се намира единствено на няколко километра от морската ни столица Варна.

„ Дълбока гора и път, лъкатушещ сред градини и лозя, и море така транспарантно, че се виждат на дъното пясъкът и придвижванията на рибите “, по този лиричен метод Константин Иречек разказва местността Св. Константин при пътуванията си из България в края на XIX вeк.

Историята споделя разнообразни митове за появяването на днешния „ Св. Константин и Елена “. Всички стартират със основаването на манастира „ Св. Св. Константин и Елена “. И до през днешния ден не е ясно кой, по кое време и заради какви аргументи е основал манастир тъкмо тук, само че безспорно съществуването му е изиграло доста значима роля в обособяването на местността като курорт и като обичано място за отдих и отмора, показват от курорта.

Още от средата на XIX век манастирът „ Св. Константин “ бил познато и желано място за отдих на варненци. Със зараждането на местността като курорт се свързват разходките и излетите на варненци до манастира в празничните дни. Най-оживено ставало в деня на светите равноапостоли Константин и Елена. През лятото локалните чорбаджии идвали тук, с цел да прекарат горещите дни измежду хладина и във веселби. Посетителите идвали в манастира освен за отмора, а и за възстановяване на здравословното им положение измежду природата, морето и лековитите минерални извори.

Курортът добива известност и с лечебните си свойства. На негова територия е основан и Държавния детски морски санаториум „ Царица Елеонора “. Лечебното заведение публично отваря порти през 1909 година

Най-големият детски санаториум на Балканите е бил в курорта „ Св. Св. Константин и Елена “. Две са имената от историята на Варна, които са свързани с курорта и способстват най-вече за построяването на престижа му още в края на XIX  в. Това са професор Параскев Стоянов – създателят на морелечението и калолечението в България и доктор Александър Недялков – шеф на Държавния детски морски санаториум „ Царица Елеонора “ в курорта и става най-големият детски санаториум на Балканите, който приема деца от цялата страна. Санаториумът се намирал до самия морски бряг измежду зеленината на парка. Основни за лечебното заведение стават правилата на въздушното лекуване и закаляване, морелечението и калолечението. След като тук са излекувани хиляди заболели деца, а положението на стотици е доста усъвършенствано, „ Св. Св. Константин и Елена “ придобива славата на първата морска климатична станция в България. В наши дни курортът предлага богато многообразие от лечебни стратегии, в които се употребяват всички познати фактори за влияние на морето и термалните води върху здравето и укрепването на човешкото тяло. А през 1933 година са признати регулационният проект и правилникът за извънградска курортна зона.

През годините развиването на курорта и на туризма като цяло е към този момент освен местен интерес, а се трансформира и в държавен въпрос, с основаването през 1947 година на бранша „ Стопански туризъм “ в българската стопанска система. В курорта стартира построяването на нови хотели, заведения за хранене, сладкарници, битови заведения, питейни заведения, спортни уреди, тенис кортове, стадиони, открити плувни басейни.

За стартът на летния сезон, който ще бъде даден от „ Св. Св. Константин и Елена “ курортът ще посрещне с изключение на туристи, министри, дипломати и представители на туристическия отрасъл.

 

Етикети: курортсезонстарттуристически
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР