Първият български електрически автомобил, произведен от „Син карс, бе представен

...
Първият български електрически автомобил, произведен от „Син карс, бе представен
Коментари Харесай

Представиха официално първия български електрически автомобил


Първият български електромобил, създаден от „ Син карс ", бе показан на формалната гала през днешния ден с присъединяване на зам.-министъра на стопанската система Лъчезар Борисов, съобщи пресцентърът на икономическото министерство.

Собственикът на „ Син карс интернешанъл " инж. Росен Даскалов сподели шосейна версия на електрическия автомобил, спортен автомобил и идея за мултифункционален и стилен градски електрически автомобил, който е планувано да се създава у нас и да се изнася в чужбина. По думите на притежателя новият L City е напълно ориентиран към бъдещето и точно по тази причина от него ще се предлага само електрическа версия.

Към днешна дата общият брой на записаните електрически и хибридни транспортни средства в страната от всички категории е 6808 бр. От тях леки коли напълно електрически са 554 бр., което е растеж от над 600% за последните 5 години, съобщи зам.-министър Борисов.

Той уточни, че автомобилното произвеждане е един от предпочитаните високотехнологични браншове с огромен капацитет за развиване на експорта, заетостта и районната икономическа интензивност. „ Около 170 компании създават елементи и системи за главните автомобилни производители и генерират претовареност за над 40 000 души в България ", сподели още той.

Борисов акцентира, че производството на български електрически автомобил е измежду целите и напълно подхожда на насоките на провежданата икономическа политика за поощряване на вложенията в нови новаторски производства при реализирането на Иновационната тактика за умна специализация, както и за развиване на електрическата подвижност у нас.

„ Полагаме старания за основаване на удобна среда за развиване на тези процеси. Политиката на Министерство на стопанската система е ориентирана към поощряване основаването, развиването и внедряването на нововъведенията, към развиването на високотехнологични производства и интензивни на познание услуги с оглед създаване на конкурентоспособна стопанска система “, посочи той.

Икономическият заместник-министър добави, че вследствие на подхванатите ограничения и положителното взаимоотношение сред заинтригуваните страни е налице устойчива наклонност в развиването на електрическата подвижност у нас, и макар че чистите транспортни средства в страната към момента не са достигнали значителен пазарен дял, не може да се пренебрегне постигнатия прогрес. „ С оглед основаване на устойчива платформа за развиване на бранша в дълготраен проект, основана е междуведомствена работна група за създаване на Национална стратегия с Пътна карта за развиване на електрическата подвижност до 2025 година и небосвод до 2030 година “, приключи той.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР